4.5.2018

Cena a produkce ropy jsou v současné době značně diskutovaným tématem. Někteří odborníci předpokládají opětovný brzký růst cen ropy a Spojené státy se chystají po odvolaném zákazu vyvážet své zásoby ropy. Poslední analýza však přichází s tím, že USA se brzy stane největším producentem ropy, k tomu ji má dopomoci zvyšování cen za barely ropy.

Pokud by k tomu dle této analýzy došlo, pak by Spojené státy překonaly Saúdskou Arábii i Rusko. Jedná se však o pouhý předpoklad Mezinárodní energetické agentury (IEA). Jejich odhad mimo jiné potvrzuje také rostoucí cena ropa. Svědčí o tom nejvyšší cena ropa za období posledních tří let.

Ke zvýšení cen s největší pravděpodobností došlo díky snížení ropy ve Venezuele. Zde je propad tak výrazný, že se těží nejméně za posledních třicet let. Došlo k růstu cen tak výraznému, že zatímco barel ropy stál minulý rok touto dobou pouhých 55 dolarů, tento rok je cena nad hranicí 70 dolarů.

Přesto ze země OPEC dohodly, že i nadále hodlají pokračovat v omezování objemu těžby a dochází k tomu, že stanovené kvóty dodržují.

Pozitivní zprávou je, že s růstem ceny ropa neklesá ani poptávka po ropě a lze předpokládat, že poptávka po ropě dál poroste. Tempo růstu však s největší pravděpodobností nebude stále tak rychlé, jak tomu bylo doposud. Dle odhadů odborníků lze čekat nakonec určité ustálení.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací