1.5.2018

V současné situaci jsou ceny ropy na docela nízké úrovni, a to díky totálnímu přebytku ropy. Ovšem dle slov odborníků by se do dvou let mělo vše změnit a ropy by měl nastat vážný nedostatek. S nedostatkem bude souviset jednak růst její ceny a tím i růst poptávky po ní.

Ačkoliv se do nedávných úvah promítly také odhady ohledně elektromobilů, které rozhodně na ceně ropy nepřidají, dle odborníků se jedná o velice vzdálenou budoucnost, se kterou je možné počítat až například od roku 2030.

Ceny barelů ropy to proto v současné době ohrozit nemůže. Nyní se barel ropy prodává v průměru za 75 dolarů. Je tedy patrné, že ceny ropy jdou pomalu, ale jistě směrem vzhůru. To je oproti hodnotám ze začátku roku 2016 velice dobrá úroveň. V této době se totiž barel ropy prodával za zhruba 30 dolarů. Pomalý růst nakonec vedl k tomu, že minulý měsíc byly ceny ropy na úrovni nejvyšší za poslední čtyři roky.

Nárůst cen ropy je spojován mimo jiné se snahami OPEC o omezení globální produkce ropy a současným rozhodnutím USA vyvážet vlastní zásoby ropy. Nyní tak USA může činit, jelikož byl v roce 2015 po čtyřiceti letech zrušen zákaz o vývozu ropy ze Spojených států.  

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací