3.12.2021

Největší rodinný dům v USA nazvaný Ten Jeden (The One) by se mohl v lednu objevit v dražbě, a to za 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun). Jeho majitelem je developer Nile Niami. Kvůli neschopnosti splatit více než stamilionový dluh musel letos vyhlásit bankrot, a proto slíbil dům stojící v losangeleské čtvrti Bel Air v lednu nabídnout k prodeji.

Před necelými deseti lety začala v žádané losangeleské čtvrti Bel Air na dvouhektarovém pozemku růst megastavba, jejíž podobu navrhl architekt Paul McClean. Od samého počátku byla prezentována jako „největší a také nejdražší rodinný dům na světě”.

Nepřekvapivě, megalomanský projekt vyvolal vlnu nevraživosti, zejména z řad majitelů okolních domů, kterým dům s užitnou plochou 10 000 čtverečních metrů připadal na označení „rodinný” příliš velký a žádali jeho přeřazení do kategorie komerčních budov.

Sídlo mělo být původně hotové už v roce 2017, ovšem kvůli nejrůznějším finančním i technickým problémům (nepovedlo se například prosadit vybudování akvária s medúzami) se jeho stavba protáhla a plně dokončené není ani nyní, uvádí web Daily Mail.

Dům se kromě sedmi bazénů pyšní například vlastní bowlingovou halou se čtyřmi drahami, kinosálem pro 50 diváků, barem, vyhlídkovou plošinou s patovacím greenem, kuřáckou místností i knihovnou, vinným sklepem s kapacitou 10 000 lahví i vlastním nočním klubem, jehož lákadlem jsou kruhová posezení zakomponovaná do bazénu. Nechybí rovněž wellness, salon krásy ani fitness.

 

„Kolosální dům má 20 ložnic, včetně sedmi ložnic pro zaměstnance a tří ložnic penzionu, a přibližně šest výtahů,” vypočítává server CNN Business. V sídle, jehož zařízení navrhla interiérová designérka Kathryn Rotondiová, je rovněž hned několik obývacích pokojů.

Na budoucího majitele čeká ložnice o velikosti 372 čtverečních metrů s vlastním nekonečným bazénem na terase. Garáž domu je dost velká, aby do ní bylo možné zaparkovat 50 vozů. „Obklopeno ze tří stran příkopem a 400 stop (123 m - pozn. red.) dlouhou běžeckou dráhou, zdá se, jako by se sídlo vznášelo nad městem,” chválil dům v lednu web Architectural Digest.

Podle současných odhadů zbývá na domě ještě dokončit práce zhruba za 10 milionů dolarů (224 milionů korun), jež si vyžádají ještě celý rok.

Majitelé jej však už neplánují dokončit s tím, že jde o detaily, které si budoucí majitel bude chtít tak jako tak zařídit podle svých představ, aby se v novém domově cítil co nejpříjemněji.

Dům stojící v ulici Airole Street postavila developerská společnost Crestlloyd patřící bývalému filmovému producentovi a nyní developerovi Nileovi Niamimu.

V průběhu stavby se společnost ovšem zadlužila a věřitelé nyní trvají na vrácení peněz. Majitelé sídlo ocenili na 325 milionů dolarů (7,3 miliardy korun), ovšem v minulosti se jej snažili prodat za 500 milionů dolarů (11,2 miliardy korun). Bez úspěchu.

Nile Niami tedy požádal o vyhlášení bankrotu, který by se ale netýkal předmětného domu. Hodlá jej totiž znovu nabídnout k prodeji, tentokrát formou dražby, a to zhruba za 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun).

I kdyby se ale dům prodal za 200 milionů (4,5 miliardy korun), stále by to stačilo na pokrytí všech dluhů, které jsou s ním spjaty, neboť jejich celková výše činí 180 milionů dolarů (4 miliardy dolarů), napsal web Los Angeles Times.

Zdroj: Novinky.cz

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací