9.6.2022

Podněty veřejného prostoru přiměli zákonodárce USA se znovu zabývat trhem virtuálních měn a Zhruba týden po té, co prominentní zástupci technologických společností dopisem Kongresu USA veřejně kritizovali kryptoměny za příliš riskantní a právně neurčené spolu s neprokázaným původem tak přesně naopak aktuálně urgují americké zákonodárce ochránci lidských práv nejen ze Spojených států, ale i z ostatních 20 zemí světa s tvrzením a námitkou, že právě kryptoměny a zejména pak virtuální měna Bitcoin (BTC) jsou potřebné v zemích s nestabilní měnou či s autoritářskými řežimi státního uspořádání. Mezitím se nejobchodovatelnější kryptoměna Bitcoin vrátila nad hranici 30.000 USD za BTC.

Aktuálně se tak tato virtuální měna Bitcoin, která na trhu digitálních měn zaujímá největší podíl své tržní kapitalizace se obchodovala na trhu kryptoměn Coinbase v rámci čtvrtečního evropského dopoledne dne 9.června roku 2022, zhruba v čase 10:15 CET na hodnotě vzájemného směnného kurzu vůči americkému dolaru ve výši 30.356,00 USD za BTC s dosavadním denním  růstem BTC o  + 0,82 %  kurzu vůči USD. Tento stávající kurz podle analytiků trhu virtuálních měn ukazuje, že v současnosti má Bitcoin svoji podporovanou hranici kurzu vůči americkému dolaru na hodnotě 30.000 USD za BTC. Současná situace ohledně kryptoměn tak dle ekonomických zpravodajů nutí zákonodárce celého světa k zaujmutí jasného právního rámce pro tento se dynamicky vyvíjejí finanční trh. Lobbing amerických zákonodárců přichází v době, kdy Kongres zvažuje zákony, které by regulovaly digitální aktiva, která byla letos obzvláště nestálá. Senátorky Cynthia Lummis, R-Wyo, a Kirsten Gillibrand, D-NY, tento týden v úterý 7.6.2022 představili návrh zákonné úpravy k vytvoření regulačního rámce pro trh virtuálních měn. Vzhledem k tomu, že američtí zákonodárci efektivně stanovují politiku a standardy pro téměř celý svět, drakonická reakce ve Washingtonu, DC, by mohla mít velké dopady po celém světě a již nyní rozpoutala bouřlivou diskuzi.

Bitcoin (BTC) je internetová open-source P2P  platební síť a také v této síti používaná tato krypto měna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady. Síť funguje od roku 2009, kde ji popsala a vytvořila skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) je jediným aktivem, které úspěšně kompenzuje globální tiskovou stranu světových centrální bank, uvádějí analytici makléřských společností zabývající se obchod s virtuálními měnami..

Díky speciální databázi, která uchovává neustále rostoucí počet záznamů je tato technologie, nazývána blockchain, která slouží jako účetní kniha Bitcoinu. Online databáze je chráněna jak proti neoprávněnému zásahu z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno v jeho zdrojovém kódu. Unikátní vlastností Bitcoinu je jeho úplná decentralizace. Je navržen tak, aby nikdo, ani jeho autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl tuto měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci.  Bitcoin je zcela nezávislý na tradičních měnách, není krytý zlatem ani jinými komoditami, ale podobně jako u jiných běžných měn je jeho hodnota závislá na důvěře, že s ním bude možné v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Hodnota Bitcoinu vychází čistě z nabídky a poptávky na trhu, v krátkodobých úsecích se kurz vyznačuje prudkým kolísáním ceny.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací