16.8.2019

Mnoho lidí se mylně domnívá, že je majitelem kreditní karty, ovšem je však pravdou a mnozí z nás vlastní „pouze“ kartu debetní. Hlavní rozdíl je v tom, že s kreditní kartou, kterou platíte v obchodě, vlastně nakupujete na dluh a vždy musíte včas vrátit peníze zpět na účet. V případě debetní karty prostě nakupuje prostřednictvím svých vlastních úspor. A přestože mnoho společností nabízí v rámci nákupů a plateb kreditní kartou mnoho výhod, lidé je pomalu přestávají využívat.

V rámci nedávného průzkumu bylo zjištěno, že lidé raději volí jiné úvěrové produkty, než jsou kreditní karty. Ukázalo se, že objem z půjček kreditních karet meziročně poklesl o asi dvě miliardy korun, a to nemůže být rozhodně bez důvodu. Lidé si tímto způsobem půjčili nejméně od srpna roku 2010. Současně lidé o kreditní karty žádají mnohonásobně méně než kdy dříve. V konkrétních číslech jde o to, že ještě v roce 2010 lidé vlastnili více než 2, 3 miliony kreditních karet a dnes, v roce 2019 už je vlastní pouze 1, 8 milionů lidí. Z čísel je patrné, že lidé tuto formu půjčky prozatím úplně nezavrhují.

Důvodů propadu o tyto produkty existuje velké množství, například je na vině rostoucí ekonomika. Současně jsou půjčky z kreditních karet vcelku vysoké a lidí v případě potřeby volí méně nákladné půjčky, které mohou splatit co nejdříve.

Odrazovat zákazníky od kreditních karet může také jejich přílišné nabízení a komercializace tohoto finančního nástroje. Ačkoliv jsou tyto produkty hojně propagovány, není jim poskytnut dostatečně široký prostor, aby se dokázali lidem plně přizpůsobit. Odborníci si proto dovolují tvrdit, že za propadem zájmu o kreditní karty stojí samotné banky a jejich postavení ohledně této půjčky.

Přesto všechno znamenají kreditní karty mnohé výhody. Například výhody v obchodech, spojené s návratem finančních prostředků na kartu, tedy různé slevy při nákupu, dále možnost zapůjčení si peněz na určité období zcela bez úročně nebo dokonalý přehled o svých půjčkách. Pokud však nezaplatíte půjčku včas a peníze nevrátíte, čeká vás nutnost uhrazení skutečně velké sumy navíc.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací