21.8.2019

Impaktové investování znamená stále rostoucí novinku, o kterou je stále větší zájem. Základem takové investice je nejenom dosažení zisku, ale především uskutečnění pozitivního dopadu na celou společnost nebo její část. Bohužel je prozatím takové investování pouze malou částí všech realizovaných investic, přesto je růst investorů do této oblasti pozitivní. Důkazem je rostoucí počet společensky zodpovědných firem.

V České republice je impaktové investování zatím ještě v plenkách, v Německu lze však nalézt už i impaktové investiční fondy. Pod impaktovou investicí je možné si představit takovou investici, která přináší finanční užitek samotnému investorovi, ale také je možné současně změřit společenský dopad z této investice. Tyto firmy měří a hodnotí svůj užitek prostřednictvím výkonového měření.

Pro lepší pochopení je možné zmínit sociální firmy, do kterých investoři vynakládají své úspory. To jsou organizace, jejichž hlavním cílem není zbohatnout, ale naopak mít pozitivní společenský dopad. Investoři do těchto firem by však rozhodně neměli mít příliš vysoká očekávání, protože nemusejí být naplněna. Alespoň v oblasti finanční sféry podnikání. Jak uvádí jeden ze zakladatelů těchto organizací v Německu, lze jen těžko očekávat, že investor může pomoci, a ještě na tom vydělat hodně peněz.

Jako investoři byste proto měli počítat s tím, že výnosy jsou spíše nízké nebo střední. Dokonce lze jen těžko nalézt takovou sociální firmu, která má na trhu již nějakou tradici a její finanční toky jsou bezproblémové. Proto může být náročné pro takové firmy nalézt vhodného investora pro další rozvoj. Také se ukazuje, že je příliš málo investorů, kteří jsou ochotni do rozvoje takových firem investovat. Je tedy pouze na vás, jak se k této problematice postavíte, Pokud však patříte k filantropům a máte dostatek peněžních prostředků, s investicemi můžete začít už dnes.

 

 

 

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací