23.7.2018

Spoření na důchod by se nemělo týkat pouze lidí, kteří jsou v určitém předdůchodovém věku nebo dokonce důchod již očekávají. Spoření na důchod by se mělo týkat všech občanů České republiky bez ohledu na věk. Dokonce se doporučuje začít se spořením na důchod co nejdříve. Třeba ve dvaceti letech. Nevěříte? Podívejte se s námi proč.

Mnozí odborníci radí, že začít spořit na penzi je potřeba co nejdříve. Třeba už od chvíle, kdy máte první příjem, tedy mzdu nebo plat. Podle průměrných výpočtů platí, že důchod se bude pohybovat ve výši kolem 50 % průměrného měsíčního výdělku občana. To však znamená propad na polovinu současné mzdy a tedy i současné úrovně. Současně platí, že v případě lidí, kteří mají mzdu ještě vyšší, bude propad ještě mnohem výraznější.

Mnozí odborníci se shodují na tom, že ideální věk pro spoření na důchod je kolem třiceti let, nejlépe ještě před započetím tohoto věku. Bohužel však velká spousta lidí je přesvědčena, že v tomto věku myslet na důchod je naprosto předčasné a mnozí z nich si chtějí užívat raději současnosti, než v důchodovém věku. Důvodem tak brzkého spoření je vyšší šance na zhodnocení svých úspor. Protože pokud začne člověk investovat a tím spořit na důchod, je potřeba dlouhá doba ke zhodnocení jeho úspor. Totéž pravidlo ve svém životě dodržuje také investiční legenda Warren Buffett, který tvrdí, že kdo neinvestuje na dobu delší než deset, dvacet nebo třicet let, neměl by investice držet déle než 10 minut.

Spoření na důchod však neznamená pouze dokázat vstoupit na trhy a učinit dobrou investici, ale zejména je nutné rozložení veškerých úspor řádně promyslet. Například zváží vlastní bydlení, učinit si potřebnou rezervu a udělat kvalitní a reálný osobní nebo rodinný rozpočet a až poté vstupovat na trhy. Mnozí lidé ve věku 30 let zakládají nebo už mají rodinu a tím se rozpočet i výše rezervy výrazně mění. Proto je dobré mít prvně učiněný kvalitní plán.

Nutno podotknout, že spořit na důchod není však nikdy pozdě a ačkoliv by se mohlo zdát, že v padesáti letech věku je již pozdě něco spořit, není tomu úplně tak, jednak se odchody do důchodu posouvají, ale také lze za tuto dobu ještě mnoho našetřit. V žádném případě však spoření na důchod neodsouvejte a snažte se spořit a zejména investovat co nejdříve.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací