27.7.2019

Většina investorů volí zlatou střední cestu, tedy méně rizika, menší výnosy a dostačující likviditu. Takovou investici představovalo ještě nedávno zlato. Ovšem po shrnutí se ukázalo, že zlato nabídlo mnohem více než leckteré tituly akcií. Nejenom, že je maximálně likvidní, ale také je považováno za značně bezpečné a od minulého srpna velice výrazně vzrostla také jeho hodnota.

A za tím vším je především napětí na Blízkém východě i určitá nejistota na místních i zahraničních trzích. Neméně důležité je jednání o možném snižování úrokových sazeb v USA. Všechny tyto faktory vedly k růstu ceny a zvyšování hodnoty zlata.

Dokonce byla překonána hranice 1450 dolarů za trojskou unci. Tato hodnota v přepočtu představuje přesně 33 076 Kč. Od května roku 2013 byla tato hranice překonána úplně poprvé. Co se týče jednoho roku, pak platí, že od loňského srpna došlo k nárůstu cen zlata o 25 %, a to je opravdu hodně.

Investoři do zlata tedy nemusí vůbec ničeho litovat a současnou otázkou je, zdali se i nadále bude cena zlata vyvíjet směrem vzhůru, nebo naopak dojde k určitému poklesu. Každopádně zlato představuje jistotu mezi investicemi a je využíváno zejména v dobách nejistoty. Pokud však hodláte investovat do zlata, nezapomínejte na to, že by se mělo jednat o investici dlouhodobou. Protože již ve chvíli, kdy zlato kupujete, na něm vlastně něco málo tratíte, pokud byste je chtěli brzy po koupi opět prodat. Vybírat můžete z různých typů zlatých slitek a zlatých mincí. Současně můžete vlastnit různé sbírky a ve svém domácím trezoru mít ukryté různé limitované edice jarních či zimních slitek.

Kromě zlata jsou oblíbené také investice do diamantů, platiny, palladia či není od věci si pořídit investiční rhodium. Vaše sbírka by v každém případě měla obsahovat také zlaté mince české a zahraniční a všechny tyto produkty by měly být součástí vašeho investičního portfolia.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací