24.9.2018

Ekonomika je na své vrcholné úrovni již tak dlouho, že je možné očekávat její pokles. Ať už věříte nebo ne, dříve či později se recese jistě dostaví a každý občan i investor by se na ni měl připravit již nyní. S příchodem recese by se měly změnit také investice a dané situaci se zcela přizpůsobit.

Dle odborníků se objevuje již několik ukázkových jevů, které stárnoucí cyklus a jeho příchod jenom potvrzují. Mezi tyto důkazy jednoznačně patří utahování monetární politiky, kterou americká vláda již nyní provádí. Dále jde o inflaci, která se již blíží inflačnímu cíli Fedu a současně se ukazuje prohlubování problémů v obchodu na globální úrovni. I volatilita na trzích je na velice vysoké úrovni. Díky tomu se investiční prostředí stává značně problematickým.

Recese tedy nemusí přijít hned zítra ani za měsíc, ale lze ji již nyní očekávat a je třeba se na ni dobře připravit. V této souvislosti lze očekváat vysokou volatilitu na trzích a rostoucí inflační riziko.

Pro USA tak odborníci vydávají doporučení vsadit na krátkodobé vládní obligace, které v současné době nabízejí atraktivnější výnosy než v předchozích letech. Další možností je dle odborníků dobré zvolit investici přímo do zlata, na které doléhá silný dolar a není nutno se vyhýbat ani měnám na rozvíjejících se trzích. I v těch lze spatřovat určitou budoucnost.

Ve stárnoucím cyklu je dále dobré zvážit akcie malých a velkých firem. Na konci cyklu je dobré sáhnout spíše po stabilitě a tedy volit raději malé firmy, než ty velké. Současně je nutné se věnovat také investicím do pevně úročných instrumentů a vhodně je zkombinovat s akciemi. Dokonce je dobré využít širokou nabídku komodit.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací