23.9.2018

Investicím se meze nekladou a vaši investiční sbírku si můžete ozdobit například stříbrnou mincí, která připomíná 200. výroční založení Národního muzea. Tuto minci vydává Česká národní banka a jedná se o letošní druhou stříbrnou minci, která se váže k Národnímu muzeu, jež je považováno za největší muzeum v České republice.

Pamětní mince je nabízena v nominální hodnotě 200 Kč a je k dostání od 5. září tohoto roku. V oběhu je těchto mincí 5 600 v běžné kvalitě a 10 600 ve špičkovém provedení. Jedná se o výtvarné dílo Petra Horáka.

Nominální hodnota mince však v žádném případě není stejná jako její prodejní cena, protože ta je obvykle vyšší a vychází také z aktuální ceny stříbra a zohledňuje i náklady spojené s výrobou a DPH. Mince je k dostání u smluvních partnerů a jedná se o v pořadí jedenáctou pamětní stříbrnou dvosetkorunu, která spadá do emisního plánu České národní banky. Letos třetí takovou minci chystá centrální banka vydat k 300. výroční úmrtí Jana Brokoffa.

Lícní strana mince zobrazuje dvě pomyslené vitríny, jež obsahují vybrané exponáty Národního muzea. Jde zejména o kostru plejtváka myšoka, je zde k vidění také zkamenělina trilobita a nechybí ani kamenná plastika hlavy Kelta ze Mšeských Žehrovic. Rubová strana pak zobrazuje letopočty 1818 a 2018. Je zde vyobrazena také Historická budova Národního muzea i jeho Nová budova.

Minci můžete stále kupovat a to například už za 400 Kč. V nabídce českých stříbrných mincí však najdete mnohé další mince, které určitě stojí za to mít doma.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací