13.12.2018

Investice do vzdělání je jedna ze základních investic, kterou mnozí z nás již učinili. Do popředí zájmů ve vzdělávání se však dnes dostávají soukromé školy. Zatímco ještě nedávno byly soukromé školy chápány jako určitý nadstandard a vzdělání pouze pro „vybrané“, které není z pohledu zaměstnavatelů tolik vyhledávané, dnes lze hovořit o něčem, co může být lepší než veřejná forma vzdělávání.

Dnešní trh práce se rozvíjí natolik dynamicky, že se pomalu stírají rozdíly mezi soukromým a veřejným vzděláváním. Hlavním důvodem je fakt, že soukromé vzdělávání může nabídnout mnohonásobně lepší průpravu než školy veřejné. Svědčí o tom také statistika, ze které je patrné, že zatímco středoškoláků veřejných škol ve velkém ubývá, žáků soukromých středních škol přibývá.

 Může to být způsobeno zejména tím, že soukromé střední školy jsou schopny nabídnout výuku prakticky orientovanou, mají častokrát lepší technické vybavení a školné nemusí být až tak vysoké. To často zahrnuje různé učební pomůcky, praktickou orientaci výuky a mnohé další prostředky. Hlavní výhodou je také jejich užší specializace. A právě ta je na trhu práce dnes velice žádaná.

 Jde o trend posledních deseti let, kdy v roce 2007/2008 z celkového počtu 569 267 středoškoláků jich bylo v roce 2017/2018 pouze 421 535. To je však informace, která se dotýká pouze veřejného vzdělávání. V případě soukromých škol došlo ve stejném srovnání k růstu o 1, 8 %. Pro současnost přitom platí, že ze všech středních škol je čtvrtina soukromá a vzdělává se na nich více než 13 % žáků.

 Podle Martina Vodičky, ředitele Soukromé střední školy výpočetní techniky, nemusí být výše školného hlavním měřítkem. Současně uvádí, že soukromé školy nemusí být drahé, je přesvědčen, že platit za vzdělání je dnes potřeba, pokud se člověk chce uplatnit na trhu práce a vyvrací také o mýtus o nízké úrovni středních a vysokých soukromých škol.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací