22.11.2022

Globální investoři se částečně již poučili z nedávných, nižších než očekávaných spotřebitelských a velkoobchodních inflačních rizik ve Spojených státech, což podnítilo sázky, že Federální rezervní systém bude muset zpomalit své agresivní zvyšování úrokových sazeb.  Investoři nadále pečlivě sledují ekonomická data a vyhodnocují, jak by mohla ovlivnit trajektorii měnové politiky centrálních bank.  V důsledku tohoto pak i došlo k výraznému poklesu směnné hodnoty amerického dolaru (USD), dle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností.

Aktuálně se tak v průběhu úterního evropského rána dne 22.listopadu letošního roku 2022, zhruba v čase 7:28 CET pohybovala směnná hodnota amerického dolaru (USD) dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, na hodnotě ve výši 107,68 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,14 % své předchozí bodové hodnoty dle tohoto indexu. Hodnoty tohoto indexu DXY v ročním porovnání však stále udávají kladný percentuální rozdíl, když momentálně tento index vykazuje růst o + 12,12 % bodové hodnoty za posledních 52 týdnů. Za této situace se pak v uváděném dni a čase obchodoval globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,025 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,05 % kurzu vůči USD.

Podle finančních stratégů investoři a obchodníci ve vztahu k jednotné evropské měně euro (EUR) a investičním nástrojům denominovaných v eurech tak nyní bedlivě vyčkávají na rozhodnutí centrální banky eurozóny ECB (European Central Bank) ohledně dalšího zpřísnění monetární politiky ve spojitosti s hlavním finančním nástrojem centrálních bankéřů a to úrokovými sazbami. Rada guvernérů ECB již letos několikrát zvyšovala po předchozích dlouhých letech stagnace úrokové sazby, které nyní v eurozóně dosahují výše v případě základní úrokové sazby 2 % p.a. a depozitní sazba, která byla několik let záporná je nyní ve výši 1,50 % ročně. Toto nedávné zvýšení úrokových sazeb bylo reakcí ECB na rekordně se zvyšující inflaci v zemích eurozóny, která za říjen 2022 již dosáhla objemu ve výši 10,6 procenta. V této souvislosti sdělila paní Christine Lagardeová, prezidenta ECB na Evropském bankovním kongresu dne 18.11 : „Inflace v eurozóně je příliš vysoká a v říjnu poprvé od začátku měnové unie dosáhla dvouciferných hodnot. A protože inflace pravděpodobně zůstane vysoká po delší dobu, musíme vývoj inflačních očekávání velmi pečlivě sledovat.“

Dle sdělení analytiků makléřských společností a finančních stratégů tak momentálně Evropské trhy směřují k vyššímu tak zvaně !otevřenému úterku“, protože se zdá, že investoři v regionu pokrčí rameny mezi svými americkými a asijsko-pacifickými protějšky ohledně zpřísnění omezení Covid v Číně, které nadále tlačí na produkci. S oživením evropských trhů a potencionálně možným růstem směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR) souvisí i skutečnost, kdy finanční stratégové a ekonomové předpokládají rychlejší tempo poklesu inflace, Hlavní americký akciový stratég Morgan Stanley Mike Wilson řekl, že očekává „docela strmý pokles inflace“ a předpovídá, že by k tomu mohlo dojít již brzy. Avšak zároveň pan Wilson uvádí, že stále budou existovat odvětví, kdy tento pokles inflace může být jen minimální nebo dokonce může dojít k mírnějšímu nárůstu. Zároveň dle ostatních odborníků finančního trhu lze předpokládat, že toto tempo poklesu inflace bude v zemích EU rozdílné a země stojící mimo eurozónu se tak s vyšší inflací mohou potýkat déle a spolu s tím, že je značný předpoklad toho, že právě v těchto zemích již pokles nedosáhne na původní úroveň, ale zůstane o něco vyšší.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací