6.8.2021

Investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta získá majoritní podíl v největším tuzemském hráči na knižním trhu – skupině Euromedia Group. Knihy vedle kamenných prodejen prodává také prostřednictvím Knižního klubu. Dohodla se na odkupu padesátiprocentního podílu od společnosti Czech Media Invest Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky. Kolik za něj zaplatila, odmítají obě strany komentovat.

Spolu se sítí knihkupectví Luxor získává Rockaway Capital úplnou kontrolu i nad nakladatelskými značkami, jako je Knižní klub, Ikar nebo Universum, respektive největším velkoobchodem s knížkami v Česku.

„Pro mě je klíčové, že se z pohledu Euromedie nic nemění. Akcie nyní ovládá jedna skupiny. Cítím ze strany akcionáře silný mandát a aktuální transakci chápu jako potvrzení nedávných změn v managementu,“ komentuje transakci CEO Euromedia Group František Mala, který skupinu převzal na začátku letošního roku.

Na skupinu Euromedia Group loni stejně jako na zbytek knižního trhu dopadla pandemie a zavřená knihkupectví. Letos se ale situace opět zlepšuje. „V letošním roce máme rozhodně lepší výsledky než v roce 2020. Naučili jsme se lépe využívat e-shop a efektivněji pracovat s náklady knih,“ popisuje ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

A dodává, že největší změnou, kterou společnost za poslední rok prošla, byla již zmíněná výměna generálního ředitele celé skupiny. Jinak by nové majetkové uspořádání na chodu firmy nic změnit nemělo.

Zdroj: Forbes, E15

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací