26.1.2019

Víno lze označit jako zcela netradiční formu investování. Při takové investici přitom nejde vůbec jenom o peníze, ale především se jedná o citovou a emoční záležitost a samozřejmě také záležitost chutí. Peníze však nelze opomíjet, protože v loňském roce přineslo investorům kromě skvělé chuti burgundské víno také pěkné zisky.

Konkrétně se hovoří například o Indexu Liv-ex Burgundy 150, který navýšil o 35 %. A tím překonal na konci roku, v měsíci listopadu, svůj rekord. Jedná se přitom o index, který vychází z dílny online burzy Liv-ex, která se na poli obchodování s víny pohybuje. Jedná se o index sdružující více než 400 největších světových obchodníků s víny.

Zmíněný index Burgundy 150 se zabývá sledováním cen nejvíce obchodovaných červených a bílých vín z oblasti Burgundsko. Index vychází ze sledování sekundárního trhu. Růst cen akcií burgundského je vzhledem k dalším pohybům na trzích velice pozitivní a zajímavou informací. Zejména ve chvíli, kdy se vezme v úvahu, že se index S&P 500 v minulém roce padal dolů a FTSE 100 rostl o pouhých 12 % vzhůru. To je oproti údajům burgundského téměř zanedbatelná hodnota.

K růstu cen burgundského přispěla také zvyšující se poptávka po burgundském vínu, která byla zaznamenána jako celosvětová. Růst cen se pojí také k faktu, že nepříznivé počasí zapříčinilo pouze omezenou dodávku tohoto vína. Díky tomu byl zájem o Burgundské víno skutečně obrovský, z několika-letého záznamu vyplývá, že index Burgundy 150 se za devět posledních let zvýšil téměř o 170 %. Tím však rekordy rozhodně nekončí. Růst cen je patrný také v aukčních síních, kde jsou investoři schopni za lahev vybraného burgundského vína zaplatit více než 550 tisíc dolarů.

Dle zmíněných údajů lze očekávat, že brzy nastane vrchol v této oblasti, tedy pokud už k němu nedošlo. Lze však očekávat jisté rozšíření, kdy se na trhu pomalu začnou dostávat vína z roku 2017.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací