1.12.2018

Investice do dluhopisů by měly představovat součást investičního portfolia každého investora. Dluhopisy je možné považovat za jednu z možností bezpečného uložení finančních prostředků a současně je možné očekávat jejich určité navýšení.

Jejich hlavní výhodou je, že je možné je považovat za určitou jistotu, a to i v dnešní době. Dalo by se říci, že jde o obligace, tedy alespoň ve všeobecném pojetí. Jejich hlavním smyslem je to, že jejich emitent se zavazuje pravidelně vyplácet dohodnutý úrok a ve sjednané době vrátit investorovi celou vloženou částku.

Dluhopisy jsou přitom určeny jak investorům pokročilým, tak se hodí i pro začínající investory. To zejména proto, že nejsou potřeba žádné hluboké vědomosti o finančním trhu. Pokročilý investoři využívají tento prostředek k výrazné diverzifikace svého portfolia. Zdroje dokonce uvádějí že do dluhopisů investuje 84 % Čechů. Ti je totiž vnímají jako určitou jistotu. Hlavním bodem jejich zájmu jsou přitom převážně korporátní dluhopisy. Ty jsou vydávány přímo korporacemi nebo firmami.

Dluhopisy jsou nejčastěji prodávány na mimoburzovním trhu, a proto je k nim vcelku jednoduchý přístup. Nabízejí je však i běžné trhy. Dluhopisy mohou emitovat banky, ale také nebankovní instituce. Ty musejí podléhat dohledu České národní banky.

Za hlavní riziko dluhopisů je přitom považována skutečnost, že vydavatel nemusí tuto „půjčku“ vrátit. Je proto dobré zhodnotit rizika na straně emitenta a zaměřit se na jejich pravděpodobnost a možnost vzniku. Tohle riziko je vhodné zmírnit například prostřednictvím prostředníka, který se v této oblast vyzná.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací