26.5.2023

Velká Británie jako Spojené království Velké Británie a Severního Irsko zaznamenalo po oznámení britských statistiků dne 24.5.2023 pokles meziroční inflace z výše 10,1 % na hodnotu objemu inflace ve výši 8,7 procenta. Tato hodnota však nenaplnila očekávání, které predikovali analytici finančních trhů a domácí ekonomové Spojeného království, neboť odhadovaná míra inflace ve Velké Británii byla před oficiálním zveřejněním uváděna ve výši 8,2 procenta meziročně. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy devizového trhu právě toto je jedním z důvodů, kdy britská libra (GBP) prozatím výrazněji neposílila.

Aktuálně v průběhu pátečního evropského rána dne 26.května letošního roku 2023, zhruba v čase 6:17 CET se britská libra (GBP) vůči americkému dolaru (USD) obchodovala na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,233 USD za GBP s dosavadním denním poklesem USD o – 0,1 % kurzu vůči GBP. Rovněž tak britská libra (GBP) oslabila vůči jednotné evropské měně euro (EUR), kdy se tento měnový pár EUR/GBP v uváděném dni a čase obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši 0,87 GBP za EUR s dosavadním denním oslabení GBP o – 0,02 % kurzu vůči EUR, Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy globální měnový pár a to jednotná evropská měna euro (EUR) a hlavní světová komoditní měna americký dolar (USD) se obchodovaly ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,074 USD za EUR s dosavadním denním poklesem USD o – 0,17 % kurzu vůči EUR.

Tyto údaje o britské inflaci ve středu ráno dne 24.5.2023 sice ukázaly celkový pokles objemu inflace ve Spojeném království, nicméně v oblasti potravin a nealkoholických nápojů se velmi mírně zmírnila a nadále zůstala na stále závratné výši v objemu 19,1 % meziroční inflace. “Velká část dubnového poklesu je jednoduše způsobena účetními opatřeními,” řekl pan Jeremy Batstone-Carr, evropský stratég společnosti Raymond James Investment Services. „V dubnu 2022 vzrostly ceny energií o 47,5 %. Díky vládní garanci cen energií nyní tento nárůst energie vypadl z meziroční rovnice, což vede k přirozenému poklesu komparativní míry inflace.“  Tyto prohlášení, která jsou ve shodě s většinou ostatních analytiků a ekonomů tak vytváří investiční sentiment, který vychází z předpokladu, že faktická míra inflace ve Velké Británii je podstatně vyšší a zájem investorů o britskou libru (GBP) tak oslabil.

Nárůst jádrového CPI na 6,8 % z 6,2 % zasadil „drtivou ránu sužované centrální bance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Bank of England (BoE)“ dodal pan Jeremy Batstone-Carr,  a naznačuje, že úrokové sazby možná nedosáhly svého vrcholu, s dalším zvýšením o 25 bazických bodů na 4,75 % v červnu letošního roku 2023 by se tak mohly úrokové sazby znovu dostat na jednací stůl centrálních bankéřů BoE. Ekonomové z Capital Economics uvedli, že nyní očekávají maximální sazbu ve výši 5,25 % ročně, zatímco ceny peněžních trhů v sázkách centrální banky budou muset dosáhnout až 5,5 procenta. Na druhou stranu pozitivní informací pro ekonomiku Spojeného království a posílení investorského sentimentu je skutečnost, že Mezinárodní měnový fond se v úterý 23,5,2023 připojil k tvrzení centrálních bankéřů z   Bank of England , kteří ve svém prohlášení uvádějí, že letos  již neočekávají recesi hospodářství Spojeného království.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací