23.5.2023

V současnosti se Spojené státy americké potýkají se zásadním problémem ohledně financování státních výdajů označovaný jako krize dluhového stropu. Finanční trhy prakticky po celém světě s ohledem na to, že americký dolar (USD) je globální rezervní měnou, reagují po většinou poklesem svých investičních nástrojů a samotná směnná hodnota USD se tak stala více volatilní. Na tuto skutečnost velmi pružně zareagovali investoři a obchodníci kryptoměnového trhu, kde směnné hodnoty kryptoměn jako Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) a zejména pak nejrozšířenější virtuální měna s nejvyšší tržní kapitalizací Bitcoin (BTC).

Napětí eskaluje s tím, jak se blíží termín, kdy mají USA zvýšit své výdajové limity a vyhnout se tak potencionální novodobé ekonomické katastrofě. Jednání mezi republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym a americkým prezidentem Joem Bidenem pokračují, přičemž ministerstvo financí Spojených států amerických varovalo před možným nedostatkem finančních prostředků do 1. června.  Situace vedla k patové situaci, protože McCarthy trvá na škrtech ve výdajích na sociální programy jako na podmínku pro zvýšení dluhového stropu. Důsledky nesplácení by mohly vážně ovlivnit americké a globální ekonomiky. Právě vzestup směnných hodnot kryptoměn nabral na dynamičtějším tempu, po té, kdy pondělní jednání dne 22.5.2023 mezi těmito hlavnímu protagonisty vyjednávání nepřineslo výraznější posun. Tento stav dle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy je z velké části způsoben nervozitou tradičního finančního trhu v obavách krizového scénáře, kdy k dohodě mezi Demokraty a Republikány ohledně schválení vyššího dluhového stropu USA nedojde.

Aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne dne 23.května letošního roku 2023, zhruba v čase 8:30 CET se tato nejrozšířenější kryptoměna Bitcoin (BTC) obchodovala na trhu digitálních měn Coinbase na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 27.365,75 USD za BTC s dosavadním denním posílením BTC o + 1,89 % kurzu vůči USD. Ostatní hlavní kryptoměny také posilují jako například Ethereum (ETH), kdy tato virtuání měna prozatím posílila o + 2,27 % dosavadního denního kurzu na hodnotu ve výši 1.857,64 USD za ETH. Momentálně však směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazuje mírné posílení a tento index DXY tak dosáhl bodového stavu ve výši 103,26 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,06 % bodové hodnoty. Globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD se tak pohyboval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,081 USD za EUR s dosavadním denním oslabením EUR o -0,046 % kurzu vůči USD,

Bitcoin (BTC) je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná tato krypto měna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady. Síť funguje od roku 2009, kde ji popsala a vytvořila skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) je jediným aktivem, které úspěšně kompenzuje globální tiskovou stranu světových centrální bank, uvádějí analytici makléřských společností zabývající se obchod s virtuálními měnami.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací