13.6.2019

Inflace tak oproti dubnu mírně vzrostla a nadále se nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v letošním květnu meziročně zvýšily o 3,0 %.

Inflace byla v květnu 0,2 procentního bodu nad prognózou ČNB. Odchylka od prognózy byla způsobena především vyšším než očekávaným růstem cen potravin. Rychleji, než předpokládala prognóza, rostly též ceny pohonných hmot. Jádrová inflace byla naopak nepatrně nižší, než bylo očekáváno. Predikce růstu regulovaných cen se naplnila. Také primární dopady změn nepřímých daní v květnu odpovídaly očekávání ČNB.

Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB. Podle ní budou na inflaci v letošním roce nadále působit pokračující fundamentální cenové tlaky, zvýšená dynamika regulovaných cen a obnovený růst cen potravin. Celkově však inflační tlaky již polevují. Vedle dočasného odeznění proinflačního působení dovozních cen se zmírňují i domácí inflační tlaky v souvislosti s pomalejším růstem ekonomické aktivity. Inflace se tak ve zbytku letošního roku bude nacházet v horní polovině tolerančního pásma, v příštím roce se sníží k dvouprocentnímu cíli. Přispěje k tomu i nastavení měnové politiky a odeznění aktuálně vysoké dynamiky regulovaných cen.

Zdroj:ČNB, Petr Král, ředitel sekce měnové

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací