2.9.2022

Evropský statistický úřad (EUROSTAT) zveřejnil tento týden a ve středu 31.srpna letošního roku 2022 aktuální a velmi přesný odhad míry inflace ke konci srpna roku 2022 vyplývá, že v zemích eurozóny tj. tam, kde je hlavní domácí měnou jednotná evropská měna euro (EUR), vzrostla míra inflace na nový svůj dosavadní rekord a z předchozí hodnoty 8,9 % na 9,1 % ročně. Eurostat ve svém odhadu prozatím celkovou inflační bilanci v rámci všech zemí EU neoznámil a tyto údaje pak bude obsahovat až finální verze zprávy Eurostatu o stavu inflace jak v erozóně tak v celé Evropské Unii.

Na základě nejen těchto dat jednotná evropská měna euro (EUR) která stále udržuje svoji směnnou hodnotu vůči americkému dolaru (USD) v blízkosti vzájemné hranice směnného kurzu paritních hodnot obou měn se aktuálně v průběhu evropského pátečního dopoledne dne 2,září letošního roku 2022 pohybovala stále lehce pod paritní směnnou hodnotou vůči americkému dolaru (USD). V uváděném dni a zhruba v čase 10:37 CET se tento tak zvaně globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu  ve výši 0,998 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,34 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy hodnota amerického doalru měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) byla na hodnotě ve výši 109,42 USD bodů s dosavadním denním poklesem o - 0,25 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Reportovaný odhad Evropského statistického úřadu (EUROSTAT) ze středy 31.8.2022 tak ukázal například to, že nejvíce rostly ceny v Pobalstkých zemích a to v Estonsku, kde inflace zrychlila na 25,2 procenta a o více než 20 procent ceny vzrostly také v Litvě a Lotyšsku. Naopak nejnižší míra inflace dle tohoto odhadu Eurostatu pak byla ve Francii, kde činila 6,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,5 procenta. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, zrychlila v meziročním srovnání k letošnímu srpnu roku 2022 na 5,5 procenta z červencových 5,1 procenta. Mezi dalšími zveřejněnými údaji Eurostatu byl například i celkový růst cen, avšak bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku, kde ceny vzrostly v průměru za měsíc o 4,3 procenta. Ovšem ceny energií se k srpnu letošního roku 2022 meziročně zvýšily o 38,3 procenta, tempo jejich růstu mírně zpomalilo z červencových 39,6 procenta.

Dále pak odhad Eurostatu uvádí ceny potravin, alkoholu a tabáku, které  vzrostly o 10,6 procenta, ceny neenergetického průmyslového zboží stouply o 5 %  a ceny služeb o 3,8 procenta. Úplnou a zpřesněnou zprávu o stavu a výši inflace v EU a eurozóně spolu s dalšími podrobnostmi a přesnými údaji zveřejní Evropský statistický úřad již 16. Září letošního roku 2022. Tyto údaje nicméně již nyní potvrzují, že inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Evropští centrální bankéři tak v reakci na prudký růst spotřebitelských cen v červenci letošního roku 2022 poprvé od roku 2011 zvýšili základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovali. Základní úrok se tak z rozhodnutí Rady guvernérů ECB dostal na 0,50 procenta a to z rekordního minima ve výši nula procent, na kterém se držel od roku 2016. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční startégy lze předpokládat, že ECB v tomto trendu zvyšování úrokových sazeb bude pokračovat i na svých dalších zasedáních. Nejbližší zasedání Rady guvernérů s programem monetární politiky se má uskutečnit již 8.září 2022 v sídle ECB.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací