30.8.2022

Každoroční setkání světových finančníků v americkém horském středisku státu Wyoming v Jackson Hole, ke konci letních prázdnin letos proběhl od čtvrtka do soboty ve dnech 25. – 27.srpna 2022. Toto světové ekonomické fórum, kterého se předně již tradičně účastní šéfové centrálních bank, významní světoví bankéři, vědci, ekonomové a analytici včetně významných hostů z řad čelných světových politiků, má svoji tradici již od roku 1978 a tak letos to byl již 45.ročník tohoto setkání. Letošní Economic Forum 2022 mělo ústřední téma:„ Přehodnocení omezení ekonomiky a politiky“. Zejména očekávaným bodem tohoto fóra bylo vystoupení šéfa centrální banky USA Federal Reserve System (FED) pana Jerome Powella.

Místo tohoto klasické setkávání se těchto VIP osob probíhá již 45.rokem v horské středisku Jackson Hole, což je údolí mezi Tetonským pohořím a Gros Ventre pohořím ve Wyomingu v USA. Neobvyklé jméno údolí Jackson Hole (Jacksonova Díra) bylo používáno již před dvěma stoletími lovci a horskými lidmi, kteří přišli do údolí ze severu a východu a museli sestoupit po strmých svazích, který jim dával pocit strmé cesty jako do samotné díry. Toto nízko položené údolí je obklopené vysokými horami, lemujícími mnoha potoky a řekami, které jsou dobrým místem pro bobry a další živočichy. Údolí Jackson Hole je také velice známé lyžařské středisko Jackson Hole Resort, které má 133 sjezdovek a převýšení 1261 metrů, přičemž nejvyšší hora Rendezvous Mountain se tyčí do výšky až 3185 metrů nad mořem. Nedaleko Jackson Hole, vzdálený pouhých 57,3 mil a s dobou jízdy 1hodina 13minut autem se nachází známý Yellowstonský Národní Park. Město Jackson bylo pojmenováno paní Margaret Simpsonovou na konci roku 1893. V té době ještě nebyla v místě žádná pošta a tak paní Margaret Simpsonová přijímala poštu u sebe doma. Margaret Simpsonová nechala vytvořit město Jackson proto, aby zde vznikla městská pošta a aby bylo možné předávat a posílat poštu z Východu na západ. Město se stalo součástí údolí Jackson Hole v roce 1914. a bylo pojmenováno po Davidu Edward "Davey" Jacksonovi , který byl partnerem v právnické firmě Smith , Jackson & Sublette.

Hlavním očekávaným bodem tohoto setkání byla osobní účast šéfa vlivově rozhodující v globální fianční politice centrální banky USA FED (Federal Reserve System) pana Jerome Powella, který vystoupil se svým projevem v pátek 26.8.2022 v 10 hodin dopoledního místního času, což odpovídá pozdějšímu evropskému odpoledni. Ve svém projevu pak pan Powell informoval, že centrální banka USA FED bude i nadále pokračovat, obrazně řečeno v krocení inflace a dodal, že centrální bankéři pak ještě v této věci přitvrdí. Ve svém vystoupení tak zmínil, že bez přísné monetární politiky ze strany centrální banky se inflaci nepodaří pod kontrolu dostat a zároveň upozornil, že na inflaci žádný rychlý lék neexistuje. Pan Jerome Powell tak naznačil, že Fed pravděpodobně v nadcházejících měsících přistoupí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb a soustředí se na zkrocení nejvyšší inflace za poslední čtyři desetiletí.

Nejbližší zasedání klíčového výboru centrální banky USA Federal Reserve System (FED) a to Federálního výboru pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee), který může opětovně zvýšit úrokové sazby ve Spojených státech se uskuteční tradičně ve dvou dnech a to 20. a 21.září letošního roku 2022. Toto zasedání vyjma běžné agendy a případné projednávání výše úrokových sazeb také bude zahrnovat souborné shrnutí dosavadního ekonomického stavu Spojených států. Zároveň investoři a ostatní účastníci finančního trhu od tohoto zářijového zasedání FOMC FED očekávají další zvýšení úrokových sazeb a to o 75 bazických bodů, čímž by se úrokové sazby ocitly ze stávající výše v rozpětí od 2,25 % do 2,50 % p.a. na výši rozpětí od 3,00 do 3,25 % ročně. Za této situace i nadále tak posiluje směnná hodnota amerického doalru vůči ostatním světovým měnám a například vůči jednotné evropské měně euro i nadále udržuje paritní směnnou hodnotu obou měn.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací