28.8.2018

Ministerstvo financí ČR již na začátku srpna podalo zprávu, že agentura Fitch zvyšuje ratingové hodnocení Čerské republiky a to konkrétně v rámci dlouhodobých závazků České republiky v domácích i cizích měnách a to na stupeň AA- se stabilním výhledem. Není to první zvýšení letošního roku pro Českou republiku. Ke zvýšení došlo již japonskou JCR.

Důvodem uvedeného zvýšení je zejména zodpovědná fiskální politika, která dokáže generovat přebytky sektoru vládních institucí a ty jsou očekávány také pro další roky, zejména pak pro příští rok. Agentura Fitch ve svém zvýšení zohlednila také pokles celkové zadluženosti v rámci sektoru vládních institucí. Zde došlo k poklesu o více než 10 %, tedy z celkových 44, 9 % HDP z konce roku 2013 na 34, 7 % na konci roku 2017.

Současně agentura mapuje rostoucí výběr daňových příjmů, včetně inkasa DPH. Česká ekonomika se v současné době nachází na velice nízké úrovni nezaměstnanosti, dále se vyznačuje stabilním sektorem v oblasti bankovnictví a zároveň růstem veřejných investic. Velice pozitivně funguje také čerpání peněz z evropských fondů. A právě i to bylo zohledněno.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací