6.5.2022

Aktuálně se tak v průběhu evropského pátečního rána dne 6.května letošního roku 2022, zhruba v čase 8:14 CET obchodovala česká koruna (CZK) na devizovém trhu v rámci forexových operací vůči jednotné evropské měně euro (EUR) v dosavadním denním mírném posílení o + 0,02 % kurzu na směnné hodnotě v rozpětí od 24,5696 do 24,6081 CZK za EUR. Ovšem středeční zvýšení úrokových sazeb v USA ze strany centrální banky Spojených států Federal Reserve System (FED) spolu s dalšími globálními geopolitickými souvislostmi směnnou hodnotu amerického dolaru (USD) vůči české koruně posílilo velmi výrazně, kdy v uváděném dni a čase CZK poklesla o – 0,25 % svého dosavadního denního kurza vůči USD a tento měnový pár USD/CZK se tak obchodoval ve vzájemném směném kurzu na hodnotě rozpětí ve výši od 23,3640 do  23,3940 CZK za USD. Těchto vzájemných směnných hodnot bylo dosaženo za situace, kdy se globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,0518 USD za EUR s dosavadním denním poklesem směnné hodnoty EUR o – 0,23 % kurzu vůči USD.

Podle nové prognózy ČNB, která byla přijata  na tomto květnovém zasedání Bankovní rady pak vyplývá, že kurz české koruny (CZK) k jednotné evropské měně euro (EUR) ve druhém čtvrtletí zpevní k 24 českým korunám za euro a to v důsledku rozšíření úrokového diferenciálu vůči eurozóně. V příštím roce 2023 se dle prognózy bude teno směnný kurz CZK vůči EUR pohybovat v širším intervalu mírně nad touto hodnotou. Většímu posílení české koruny bude bránit stále zjitřený sentiment globálních finančních trhů spojený s válečným konfliktem na Ukrajině a pokračující obtíže v mezinárodním obchodě. Ty se spolu s vysokými cenami komodit odrazí ve výrazně záporném saldu běžného účtu platební bilance České republiky. K tomu se navíc přidá zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky při postupném poklesu domácích úrokových sazeb od konce letošního roku. ČNB v rámci odprodeje výnosů z devizových rezerv navyšuje objemy obchodů tak, aby omezila růst své bilance, uvádí ČNB ve svém prohlášení.

Bankovní rada ČNB na svém posledním zasedání dne 5.5.2022 vyhodnotila nejistoty a rizika základního scénáře jarní prognózy jako výrazné a jdoucí oběma směry. Proinflačními riziky jsou vyšší než prognózou předpokládané ceny energetických surovin a komodit, hrozba ztráty ukotvenosti inflačních očekávání dvouprocentním cílem a související riziko vyššího růstu cen a mezd ve střednědobém horizontu. Naopak protiinflačním rizikem jsou silnější než prognózované negativní poptávkové dopady války na Ukrajině. Ve scénáři se vzdálenějším horizontem měnové politiky je trajektorie tržních úrokových sazeb oproti základnímu scénáři zejména v letošním roce nižší, přičemž sazby vystoupají na necelých 6 %. Kurz české koruny je v důsledku podstatně méně rozšířeného úrokového diferenciálu slabší než v základním scénáři. Nižší úrokové sazby a slabší kurz vedou k vyšší inflaci, která i v této simulaci klesne v příštím roce na jednociferné hodnoty, i když návrat k 2% cíli se odkládá až do roku 2024, sdělila ČNB ve svém prohlášení po zasedání Bankovní rady.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací