7.2.2023

Podle vyjádření ekonomických zpravodajů v průběhu evropské noci z pondělí na úterý dne 7.února letošního roku 2023 a zejména pak v průběhu evropského úterního rána dne 7.2.2023 ceny ropy vzrostly během několika málo hodin o více jak jedno procento své původní ceny v závěru předchozího obchodního dne 6.2.2023. Podle analytiků makléřských společností v napojení na stratégy komoditního trhu je v současnosti hlavním důvodem podle výhledu ekonomického rozvoje Číny právě výrazně zvýšená čínská poptávka. Vyjma tohoto důvodu tak dalším silným důvodem jsou obavy z důsledků tragického zemětřesení v Turecku.

V současnosti se tak v průběhu evropského úterního rána dne 7.2.2023, zhruba v čase 7:24 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 75,14 USD za barel s dosavadním denním posílením své ceny o + 1,39 procenta. Tato již zvýšená cena však stále představuje hodnotu o – 6,73 % nižší než byla cena ropy WTI na začátku letošního roku 2023. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 82,07 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,33 % své ceny. Tato cena v porovnání s cenou v začátku letošního roku 2023 tak představuje cennový pokles ve výši 4,27 procenta. Nicméně analytici ve shodě s finančními stratégy komoditního trhu jsou přesvědčeni o následném růstu cen na základě přetrvávající energetické krize a to zejména po té, co se plně projeví důsledky embarga na rukou ropu v zemích Evropské unie, které již začali platit po 5.2.2023.

Těchto cen ropy bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) jako hlavní komoditní měna v průběhu evropského úterního rána dne 7.2.2023 mírně oslabovala. Směnná hodnota USD zprvu v začátku tohoto 6.týdne vzrostla a to o více jak 2 body USD Indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, avšak aktuálně již vykazuje obchodní trend poklesu. Nicméně někteří analytici v této věci uvádějí, že se jen jedná o korekci a vyvážení směnné hodnoty amerického dolaru a to jen jako pouze momentálně krátkodobou záležitost. Podle tohoto indexu DXY byla hodnota USD v průběhu evropského úterního rána dne 7.2.2023, v uváděném čase ve výši 103,42 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,20 % své bodové hodnoty dle tohoto indexu. Za této situace se pak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,074 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,08 % kurzu vůči USD.

Odborníci na trh s ropu uvedli, že Mezinárodní energetická agentura (IEA) očekává, že polovina letošního růstu celosvětové poptávky po ropě bude pocházet z Číny , uvedl v neděli šéf agentury a dodal, že poptávka po leteckém palivu prudce roste. Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, zvýšila ceny pro asijské kupce a to  poprvé za šest měsíců, kvůli očekávání oživení poptávky po ropě, zejména z Číny. “Ceny ropy rostou kvůli očekávání, že se oživení Číny ujme, a kvůli výpadkům dodávek po zemětřesení, které zdevastovalo Turecko,” řekl Edward Moya, analytik společnosti OANDA. Operace na tureckém terminálu pro vývoz ropy 1 milion barelů denně v Ceyhanu byly  zastaveny poté,  co region zasáhlo velké zemětřesení. Terminál BTC, který vyváží ázerbájdžánskou ropu na mezinárodní trhy, bude uzavřen ve dnech 6. až 8. února 2023. Spolu s pozorným sledováním vývoje obnovy terminálu v Turecku rovněž ropné trhy budou citlivě reagovat na středeční dne 8.2.2023 projev předsedy amerického Federálního rezervního systému (FED) pana Jeroma Powella, uvedli analytici komoditních trhů. Zvýšení úrokových sazeb obvykle posiluje americký dolar (USD), což by mohlo pro neamerické kupce nebo-li obchodníky mimo tzv. dolarovou zónu zdražit ropu.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací