9.2.2023

Představitelé centrální banky eurozóny ECB – European Central Bank a zároveň centrální banky s velmi silným metodickým vlivem na ostatní členské státy EU, které zatím eurem neplatí se aktivně zajímají o názory obyvatel a firem ohledně způsobů provádění plateb za služby, výrobky a ostatní vydání. V této souvislosti tak zahájila ECB průzkum o tom, co znamenají pro budoucnost hotovostní platby v porovnání s digitálními platebními prostředky. Podle prvních odhadů, které ECB zveřejnila dne 6.2.2023 převažuje mezi veřejností obliba hotovostních plateb, avšak na směnnou hodnotu eura způsob platby nemá.

Aktuálně se tak jednotná evropská měna euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) v průběhu čtvrtečního evropského dopoledne 9. února letošního roku 2023, zhruba v čase 9:01 CET obchodovala na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,0739 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,24 % kurzu vůči USD. Tohoto směnného kurzu měnového páru EUR/USD bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) vykazuje v globálním rozměru celkový pokračující pokles své směnné hodnoty vůči posuzovanému koši šesti hlavních světových měn, který je pak vyjádřen jako dolarový index DXY (US Dollar Currency Index). Podle tohoto indexu byla v uváděném dni a čase indexová hodnota USD ve výši 103,09 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,31 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Jednotná evropská měna euro (EUR) ovšem aktuálně v uváděném dni a čase na rozdíl od posilování vůči USD drobně ztrácí svůj směnný kurz vůči britské libře (GBP), kdy se tento měnový pár EUR/GBP obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši 0,8868 GBP za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,02 % kurzu vůči GBP.

Podle zmiňovaného průzkumu Evropské centrální banky (ECB – European Central Bank) hotovost stále zůstává nejpoužívanějším platebním prostředkem, avšak již každým rokem přibývá stále více lidí, kteří pro své platby využívají bezhotovostní převody peněz a zejména pak různé formy přímých digitálních forem placení. Tento průzkum, který zahrnuje poznatky a statistická srovnání za posledních šest let tak vypovídá o tom, že v roce 2016 z celkového počtu uskutečněných plateb bylo 79 % výhradně v hotovosti v porovnání s rokem 2019, kdy hotových plateb bylo 72 % z celkového uskutečněného počtu a v za loňský rok 2022 objem hotovostních plateb poklesl na 59 % celkových platebních transakcí. Z uvedených dat tak vyplývá, že počet transakcí prostřednictvím zejména platebních karet od roku 2016 z objemu 19% transakcí z celkového počtu plateb se zvýšil v roce 2022 na objem 34 % z celkového počtu provedených plateb. Dopočtem do 100 % tak lze zjistit objem plateb, které zaujímají různé mobilní aplikace a ostatní  platební nástroje umožňující digitální platbu, například v roce 2022 mobilní aplikace zahrnovaly 3 % z celkového počtu plateb a další 3 % pak představují ostatní digitální platební metody.

Evropská centrální banka tak zjistila, že většina plateb byla stále prováděna v hotovosti, avšak z průzkumu vyplynulo, že  55 % spotřebitelů v eurozóně dává přednost placení kartou nebo jinými bezhotovostními způsoby platby. Je to způsobeno především pohodlím bezhotovostních plateb: lidé nemusí nosit hotovost. Přesto je hotovost preferovaným platebním prostředkem pro 22 % dotázaných, především proto, že pomáhá sledovat výdaje lidí a je soukromější. Navzdory upřednostňování bezhotovostních plateb tak zhruba 60 % spotřebitelů v eurozóně uvádí, že oceňují možnost platit v hotovosti. To ukazuje, že lidé oceňují možnost volby, pokud jde o způsob placení. Jejich rozhodnutí pak může záviset na konkrétní situaci  jako například výši placené částky nebo místa nákupu. Představitelé ECB tak na základě tohoto průzkumu dospěli k závěru ve kterém uvádějí : „Budeme i nadále podporovat dostupnost různých platebních nástrojů. Vzhledem k tomu, že hotovost zůstává široce používána a oceňována, jsme odhodláni udržovat hotovost v eurech a budeme i nadále zajišťovat, aby byla k dispozici. To znamená, že budeme garantovat dodávky eurobankovek, koordinovat jejich výrobu a zajistit jejich bezpečnost a odolnost proti padělání. Pracujeme na nových tématech a vzorech budoucích bankovek. Cílem je mít bankovky se vzhledem, který se ještě více přiblíží evropským občanům.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací