13.2.2023

Domácí měna České republiky česká koruna (CZK) v roce svého třicátého výročí novodobého osamostatnění byla v průběhu čtvrtečního odpoledne 9.února 2023 nejsilnější vůči jednotné evropské měně euro (EUR) od 12.srpna roku 2008. Podle finančních analytiků tak aktuální směnný kurz CZK vůči EUR ignoruje veškeré negativní předpovědi pro českou ekonomiku a své predikované oslabení. Česká koruna (CZK) se tak v uvedeném dni posunula na hodnotu vzájemného směnného kurzu vůči euro (EUR) ve výši 23,6785 CZK za EUR. Česká koruna zpevnila i k americkému dolaru (USD) a to v kurzu 21,9690 CZK za USD.

Zcela aktuálně, v průběhu pondělního evropského rána dne 13.února letošního roku 2023, zhruba v čase 7:43 CET ovšem již česká koruna (CZK) mírně oslabila a to v důsledku výběru dosažených zisků investory a obchodníky forexového trhu. Měnový pár EUR/CZK se tak obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši rozpětí od 23,6976 do 23,7694 CZK za EUR s dosavadním denním oslabením CZK o – 0,09 % kurzu vůči EUR. Postavení české koruny (CZK) vůči americkému dolaru (USD) se tak v uváděný den a čas opět vrátilo nad hranici vzájemného směnného kurzu ve výši lehce nad 22,00 CZK za USD. Tento měnový pár se obchodoval na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši rozpětí od 22,1950 do 22,2560 CZK za USD s dosavadním denním oslabením CZK o – 0,09 % kurzu vůči USD. Těchto směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy se globální měnový pár amerického dolaru (USD) a jednotné evropské měny euro (EUR) obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0677 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,01 % kurzu vůči USD.

V současnosti finanční analytici a stratégové devizového trhu v napojení na investiční stratégy a makléře se snaží odhadnout další vývoj směnné hodnoty české koruny (CZK) tak, aby co nejlépe zacílili na vhodné a atraktivní investice s návratností a co možná nejvyšším ziskem. V této věci již minulý týden vydala ČNB novou prognózu vývoje české ekonomiky a odhad směnného kurzu CZK vůči EUR pod názvem Zima 2023. Tato doposud nejčerstvější prognóza centrálních bankéřů ČR z České národní banky (ČNB) tak predikuje do konce letošního roku 2023 stále dvoucifernou inflaci na objemové hodnotě ve výši 10,8 % meziročně, avšak se skokovým poklesem v roce 2024 na hodnotu ve výši pouhých 2,1 % ročně. Tento údaj se stal terčem kritiky ČNB mnohých investičních a bankovních analytiků, kdy někteří nešetřili slovy jako, že cetrální bankéři si nasadili růžové brýle apod. Nicméně výhled ekonomiky ČR co se týče růstu HDP v roce 2023 podle této prognózy ČNB je opět negativní a udává roční pokles – 0,3 % hrubého domácího produktu (HDP).

Na základě nejen těchto informací pak ČNB ve své prognóze Zima 2023 predikuje průměrný směnný kurz české koruny (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve výši vzájemného směnného kurzu na hodnotě 24,50 CZK za EUR s tím, že v následujícím roce 2024 ještě CZK vůči EUR mírně poklesne na směnnou hodnotu ve výši 24,60 CZK za EUR. Odhady kurzu měnového páru EUR/CZK pak někteří analytici vidí sice obdobně, ale očekávají propad CZK vůči EUR o něco slabší než centrální bankéři z ČNB. Například zcela čerstvě vydaný průzkum názorů analytiků a ekonomů pro agenturu Reuters vidí českou korunu(CZK) na ročním horizontu na hladině 24,30 CZK za EUR. Střednědobý výhled analytiků ČSOB/KBC pracuje na horizontu prvního letošního čtvrtletí s kurzy 24,10 CZK za EUR s predikcí globálního měnového páru EUR/USD opět lehce nad paritním pásmem 1,03 USD za EUR a pak vidí kurz CZK vůči USD ve výši 23,40 CZK za USD. Průzkum České bankovní asociace pak vidí průměrný kurz EURCZK v letošním roce 2023 na úrovni ve výši  24,20 CZK za EUR a v roce 2024 pak na úrovni 24,30 CZK za EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací