11.5.2022

Na základě těchto skutečností s několika denním odstupem od tohoto rozhodnutí energetické aliance zemí OPEC a OPEC + se aktuálně ceny ropy v průběhu středečního evropského rána dne 11.května letošního roku 2022, zhruba v čase 6:48 CET pohybovaly v případě lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) v rámci obchodů na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 101,48 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,7241 % ceny. Evropský protějšek vůči ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 104,26 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 1,76 % své ceny. Těchto cen ropy na komoditních trzích bylo dosaženo za situace, kdy se na mezinárodním devizovém trhu v rámci forexových operací obchodoval globální měnový pár EUR/USD ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,054 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,12 % kurzu vůči USD.

Podle analytiků makléřských společností vzhledem k nejistému společnému výsledku zákazu dovozu ruské ropy do zemí Evropské unie, označované jako tak zvané embargo EU na dovoz ruské ropy lze předpokládat, že cena ropu i nadále mírně poroste v rámci denního obchodování, avšak celkově si pak  bude udržovat hranici stávající ceny ropy na světovém komoditním trhu. Ovšem v případě přijetí zeměmi EU tohoto společného embarga lze předpokládat strmější nárůst ceny ropy na komoditním trhu, uvádějí investiční stratégové pro oblast komoditní trhu a zejména obchodování s ropou. Nicméně stávající situace ohledně společného embarga EU na dovoz ruské ropy nemá mezi zeměmi Evropské unie dostatečnou shodu a zejména pak Maďarsko tento krok odmítá. Následně pak i Česká republika spolu s Bulharskem sice se zavedením tohoto embarga souhlasí, ale za podmínky odložení účinnosti tohoto opatření jako výjimky na dobu, kdy tyto země budou schopny bez drastických ekonomických otřesů nahradit dodávky ruské ropy. Odborníci k této věci sdělují, že ukončení odběru ruské ropy pro tyto země spolu se Slovenskem bude silný cenový šok v každém případě a časový odklad se pak míjí zejména strategicky politickým a zejména ekonomickým cílem tohoto embarga vůči Ruské federaci.

Ceny ropy tak momentálně ve středu 11.5.2022 podle zpráv ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností opět povyskočily směrem výše a přidaly se k ziskům dosaženým od zahájení této zvláštní vojenské operace Ruské federace na Ukrajině, kterou pro Západní svět označuje jako invazi Kremlu od data 24. února letošního roku 2022. Někteří a to nejen pro ruští zpravodajci pak uvádějí odvážná tvrzení, že tento spor jako válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskou federací je ve skutečnosti skrytou válkou USA proti RF prostřednictvím Ukrajiny a Ruská federace svým vstupem na Ukrajinu jen zahájila obranný manévr o několik dnů dříve než by jí napadla sama Ukrajina, tvrdí ruská propaganda. Nicméně v pozadí celé věci zůstává dynamický rozvoj obchodu se zbraněmi a rovněž tak s plynem a ropou, kdy historicky je již dokázáno, že i ničivé války přinášejí lidstvu vědecko-technický rozvoj. Stephen Brennock, hlavní analytik společnosti PVM Oil Associates v Londýně, uvedl, že očekávání jsou taková, že OPEC+ „zůstane nepohnutý“ vyhlídkou na narůstající výpadek dodávek ruské ropy, i když se několik členských států snaží splnit své těžební cíle.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací