26.4.2018

Ceny nemovitostí stoupají vzhůru snad každým dnem. Dům, který by bylo možné před pár lety koupit za 2 miliony korun, stojí dnes už téměř 5 milionů. Mohlo by se tedy zdát, že je na trhu nemovitostí bublina, která musí jednoho dne splasknout. Jenomže podle exguvernéra České národní banky tomu tak není a realitní trh je zcela v pořádku.

Současně lze předpokládat, že ceny nemovitostí porostou i nadále, ačkoliv samozřejmě už ne takovou rychlostí. Dle odborníků je hlavní problém v tom, že pokud by se mělo jednat o bublinu na trhu, pak by ceny musely překročit rovnovážnou úroveň, ve skutečnosti se však ceny přibližují cenám ve vyspělejších zemích.

Problémem růstu cen nemovitostí je také fakt, že ekonomika roste, lidé mají určitou jistotu svého zaměstnání, a tedy i příjmů a nebojí se proto investovat. Současně celou situaci provází snížená výstavba nových bytů a domů, respektive nedostatečná výstavba.

Česká národní banka zavedla opatření, kdy jsou značně omezovány hypotéky, ty však necílí na to, aby klesla poptávka a následně také cena. Hlavním cílem této aktivity banky je dosáhnout jisté finanční stability a snahy, aby se lidé zbytečně nezadlužovali.

Zdražení nemovitostí přitom není pouze problémem hlavních měst, ale týká se také menších měst v různých regionech, například v Ústí na Labem byty meziročně zdražily téměř o pětinu.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací