10.5.2022

Aktuálně v průběhu evropského úterního rána dne 10.května roku 2022, zhruba v čase 7:14CET se cena investičního zlata na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) pohybovala na hodnotě ve výši 1.862,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,2206 % ceny. Této ceny bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD), měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) dosáhla bodového stavu ve výši 103,56 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,09 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Směnná hodnota USD se tak snížila ze svého maxima, které bylo dne 6.5.2022 ve výši 104,06 USD bodů a i přes tento mírnější pokles směnné hodnoty udržuje americký dolar velmi silnou pozici s dosavadním ročním růstem o + 14,77 % bodového stavu dle tohoto indexu DXY.

Současný mírnější růst ceny zlata byl podpořen, vyjma momentálního poklesu výnosů amerických státních dluhopisů, kdy například aktuálně 10-ti letý US dluhopis se obchodoval ve výši  výnosu na hodnotě 3,05 % p.a. s dosavadním denním poklesem výnosu o – 2,9 bazického bodu, byl růst ceny zlata také podpořen silným propadem cen akciového trhu. Například včerejší obchodní den 9.května roku 2022 uzavřel akciový prestižní US akciový index s denní ztrátou ve výši -3,20 % bodů a akciový index NASDAQ, který je složený převážně z akciových titulů technologických společností zaznamenal denní propad ve výši – 4,29 % předchozího bodového stavu. Za této situace pak značná část investorů  považuje zlato za bezpečného uchovatele hodnoty v dobách politických a ekonomických krizí, a to i přesto, že investiční zlato je velmi citlivé na rostoucí krátkodobé úrokové sazby v USA, které zvyšují náklady obětované příležitosti na držení drahých kovů.

Nicméně obchodníci se zlatem v napojení na analytiky komoditního trhu nepředpokládají pokračující růst ceny zlata, ale spíše naopak uvádějí očekávající obchodní trend poklesu cen zlata, avšak s vymezující podporovanou cenovou hranicí ve výši 1.850 USD za trojskou unci v aktuálních dnech. „Nejenže máme v tuto chvíli jasný klesající trend cen zlata, ale hnací síly jsou docela přímočaré, protože potenciál vyšších sazeb a silnější americký dolar přehlušil jakoukoli přitažlivost zlata v bezpečném přístavu,“ řekl Michael McCarthy, ředitel strategie. ve společnosti Tiger Brokers v Austrálii. Minulý týden americká centrální banka Federal Reserve System (FED) zvýšila svou referenční úrokovou sazbu o široce očekávaných půl procentního bodu, což je největší nárůst za 22 let, s výhledem dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA. “Právě teď sedíme na velmi důležité podpoře... prolomení 1 850 USD (za zlato) by z technického hlediska mohlo v krátkodobém horizontu přinést významná rizika poklesu,” dodal McCarthy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací