18.3.2022

V reakci na toto zvýšení základní úrokové sazby zareagoval i mezinárodní devizový trh, kde v rámci forexových operací vzrostla směnná hodnota britské libry (GBP) vůči hlavním světovým měnám a zejména pak vůči jednotné evropské měně euro (EUR) a obzvláště pak vůči americkému doalru (USD). Aktuálně se tak britská libra (GBP) v průběhu evropského pátečního rána dne 18.března 2022, zhruba v čase 7:30 CET obchodovala vůči americkému dolaru (USD) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,317 USD za GBP s dosavadním denním posílením GBP o + 0,17 % kurzu vůči USD. Jednotná evropská měna euro (EUR), kdy doposud centrální banka eurozóny Evropská centrální banka (ECB) ponechala základní úrokové sazby beze změny tj. na nule, tak vůči britské libře oslabila a tento měnový pár EUR/GBP se v uváděném dni a čase obchodoval v kurzu 0,842 GBP za EUR s dosavadním denním poklesem o – 0,166 % kurzu vůči GBP.

Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace na devizovém trhu, kdy se globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,109 USD za EUR s dosavadním velmi mírným posílením EUR o + 0,01 % kurzu vůči USD, avšak v globálním rozsahu pak americký dolar spíše celosvětově posiloval. Podle dolarové indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn vykazoval denní růst a to o + 0,02 % bodové hodnoty při stavu ve výši 97,99 USD bodů dle tohoto indexu. Britská libra (GBP), jako tradiční evropská měna s globálním přesahem si momentálně relativně úspěšně vylepšuje svoji tak zvanou reputaci, nicméně ekonomické ztráty způsobené odchodem Velké Británie z Evropské Unie jsou stále na hospodářství této evropské ostrovní země patrné, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na finanční analytiky a to i ve spojitosti s ekonomickými dopady současného válečného konfliktu na východě Evropy mezi Ruskem a Ukrajinou.

Britská centrální banka BoE (Bank of England) sdělila, že míra inflace by měla v dubnu letošního roku 2022 v UK dosáhnout přibližně osmi procent, což je téměř o jeden procentní bod více, než předpokládala minulý měsíc. Zároveň BoE varovala, že by se inflace mohla v průběhu roku dostat ještě výše, ale mírnila očekávání investorů, že by úrokové sazby mohly ke konci letošního roku 2022 vystoupit až ke dvěma procentům tak jak to plánuje centrální banka USA Federal Reserve System. V lednu roku 2022 rostly spotřebitelské ceny ve Velké Británii nejrychlejším tempem za téměř posledních 30 let a objem míry inflace vystoupil na 5,5 procenta, což je maximum od března roku 1992. V prosinci roku 2021 centrální banka UK BoE ze stejných důvodů zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 0,15 bodu na 0,25 procenta a následně v únoru již letošního roku 2022 se hlavní sazba dostala na 0,50 procenta. Postup měnového výboru podle analytiků odráží snahu ukázat, že výbor má krizi rostoucích životních nákladů pod kontrolou a tudíž analytici vnímají tuto aktuální sazbu 0,75 % vyhlášenou centrální bankou BoE za smysluplnou.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací