16.5.2023

Společná evropská měna euro (EUR) zaznamenala v průběhu víkendového obchodování značnou nerozhodnost investorů a obchodníků s touto druhou nejvíce obchodovanou světovou rezervní měnou po americkém dolaru (USD). Problémy s dluhovým stropem v USA tak v minulém týdny zastavily růst USD a mohlo by se zdát, že směnná hodnota EUR vůči USD citelně posílí, ale nestalo se tak, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky makléřských společností. Podle těchto odborníků je důvodem stav ekonomiky eurozóny a celé EU a to zejména ve vztahu k výraznému poklesu průmyslové výroby.

Aktuálně se tak v průběhu evropského úterního rána dne 16.května letošního roku 2023, zhruba v čase 6:46 CET tento tak zvaně globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby hlavní světová komoditní měna, obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,088 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,08 % kurzu vůči USD. Tohoto kurzu bylo dosaženo za situace, kdy bodový stav dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazoval hodnotu ve výši 102,37 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,06 % bodové hodnoty. Euro v uváděném dni a čase také posílilo vůči britské libře (GBP), kdy tento měnový pár EUR/GBP se obchodoval v kurzu na hodnotě ve výši 0,8683 GB/ za EUR s dosavadním denním růstem EUR o + 0,07 % kurzu vůči GBP. Avšak podle analytiků je tento prozatímní prorůstový trend jen momentální záležitostí, ale již v střednědobém výhledu pravděpodobnost růstu EUR vůči ostatním měnám a zejména pak vůči USD je méně pravděpodobná.

Průmyslová výroba eurozóny vykázala totiž meziměsíční pokles o 4,1 % a dosáhla nejnižší úrovně od října roku 2021. Část tohoto celkového poklesu lze připsat z 50 procent poklesu výroby irských počítačů, elektroniky a optických produktů, což je sektor proslulý svou volatilitou. Navzdory tomu však investoři a obchodníci evropských trhů zaznamenaly zpomalení i velkých ekonomik v eurozóně, jako například Německo, kdy hospodářství Spolkové republiky Německo vykázalo meziměsíční pokles o 3,1 procenta. Vzhledem k tomu, že přetrvávající obavy investorů a obchodníků ze stále ubývající poptávky po výrobcích a službách v eurozóně, které pak udržují nižší směnnou hodnotu EUR a tím pádem nevytváří prostor pro potencionální růst jednotné evropské měny euro (EUR) vůči ostatním hlavním světovým měnám a zejména vůči americkému dolaru (USD)..

Dle sdělení analytiků devizového trhu a finančních stratégů analýzy ukazují další možný pokles jednotné evropské měny euro (EUR) ve spojitosti s americkým dolarem. V tomto případě tak tito odborníci uvádějí, že klíčovým faktorem současné směnné hodnoty EUR je dopad na americký dolar skrz tak zvanou krizi dluhového stropu v USA. Prezident Spojených států amerických (USA) pan Joe Biden by se měl právě dnes a to v úterý 16.5.2023 setkat s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů panem Kevinem McCarthym ohledně aktuálního řešení stropu dluhu Spojených států. Pokud dojde byť jen k náznaku možné budoucí dohody tak míra obav investorů poklesne a devizový trh tak zaznamená růst směnné hodnoty USD a následný pokles kurzu EUR vůči USD. V opačném případě pak analytici uvádějí, že lze očekávat propad USD a růst EUR okolo hranice vzájemného směnného kurzu ve výši 1,094 USD za EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací