13.9.2022

V současnosti nedávný vývoj obchodování na devizovém trhu v úplném začátku tohoto týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2022 jako 37. v pořadí ukázal, že směnná hodnota amerického dolaru (USD), po předchozím relativně silnějším poklesu se již plně stabilizovala a tempo oslabení USD se téměř zastavilo. Podle analytiků makléřských společností v napojení na finanční stratégy investičních bank k tomuto obratu došlo po té, co investorský sentiment na základě odhadů inflace v USA je přesvědčen o zlepšení a zejména pak s ohledem na očekávané další zvýšení úrokových sazeb ze strany centrální banky USA.

Zasedání centrální banky USA Federal Reserve System (FED) a to jejího klíčového výboru Federálního výboru pro volný trh (FOMC-Fedral Open Market Commitee), který je jediný oprávněn určovat úrokové a bankovní sazby se uskuteční již v příštím týdnu a to tradičně jako dvou denní zasedání a to úterý 20.září do středy 21.září roku 2022, kdy právě ve středu v průběhu evropského večerního času šéf FEDu pan Jerome Powell na tiskové konferenci seznámí jak odbornou tak laickou veřejnost s přijatými rozhodnutími FOMC FED. Pochopitelně podle předpokladů a předem tak zvaně vyslaných signálů jednotlivých členů tohoto klíčového výboru centrální banky pak finanční trh reaguje a mění obchodní trend vývoje měn, komodit, akcií a dluhopisů. Ani tentokráte to není a nebude jinak, když již více jak týden před tímto zasedání na základě investorského sentimentu ovlivněným jak již reportovanými ekonomickými údaji či podrobnými odhady dalšího vývoje spolu s odhadem dalšího růstu úrokových sazeb v USA, se hlavní komoditní měna americký dolar (USD) stabilizoval.

Na základě těchto faktů, investorských nálad a dalších zejména pak geopolitických skutečností se dle ekonomických zpravodajů v napojení na analyticky devizového trhu plně stabilizovala směnná hodnota USD, když v průběhu úterního evropského rána dne 13.září 2022. Zhruba v čase 7:29 CET se hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, pohybovala ve výši 108,14 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,18 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Americký dolar sice vykazuje dle sdělení analytiků pokles, avšak již pouze v obchodně technické rovině při přeskupení části investorů, kteří po opětovném růstu jednotné evropské měny euro spíše tak zvaně vsadili na renesanci eura (EUR) po zvýšení úrokových sazeb ECB v minulém týdnu. Aktuálně se tak v uváděném dni a čase tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,014 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,18 % kurzu vůči USD.

Údaje o inflaci v USA se očekávají právě v úterý dne 13.9.2022 v průběhu evropského odpoledne a konsensus je, že míra jádrové inflace minulý měsíc meziměsíčně vzrostla o 0,3 %, stejně jako v červenci. Nedávné zisky dolaru zpomalily očekávání trhu, že vrcholící inflace bude znamenat méně agresivní zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. “Výsledek CPI bude pro Fed opravdu důležitý... pravděpodobně by to vyžadovalo zrychlení, silný výsledek CPI, aby se zvýšil o 75 bazických bodů,” řekla Kristina Clifton, senior ekonom a hlavní měnový stratég v Commonwealth Bank of Australia. “Pokud dostaneme výsledky zhruba v souladu s tím, co očekává konsenzus, řekli bychom, že by šli pro zvýšení o 50 bazických bodů.” Fed fondy futures však stále naznačují 91% šanci na nárůst o 75 bazických bodů na zasedání Federálního výboru pro volný trh příští týden. “Určitě vidíme, že euro je spíše směrem dolů než nahoru... očekáváme, že euro stáhne zpět pod paritu a nějakou dobu se tam udrží, zvláště když jsou všechny ty problémy kolem dodávek energie stále ve hře,” řekla Clifton.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací