16.9.2022

Bankovní rada České národní banky (ČNB) jako řídící orgán centrální banky České republiky na svém zasedání ve čtvrtek dne 15.září letošního roku 2022 ponechala sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na úrovni ve výši 2,5 procenta. Proticyklická kapitálová rezerva byla zavedena jako důležitý nástroj makro politiky v rámci Evropské unie v roce 2014. Tuto rezervu mají povinné instituce vytvářet na základě pokynů regulátora v období nadměrného růstu úvěrů. Ten obvykle zvyšuje finanční nerovnováhy a vede k růstu systémového rizika. 

Současná výše této proticyklické rezervy označované jako CCyB činí 1,00 %. Od října letošního roku 2022 stoupne na 1,50 procenta a od února příštího roku 2023 na úroveň 2,00 procenta. Na tomto zasedání dne 15.9.2022 tak Bankovní rada ČNB potvrdila beze změny požadavek na výši 2,50 procenta od dubna roku 2023. Bankovní rada při svém rozhodnutí vzala v úvahu současnou pozici české ekonomiky ve finančním cyklu, rozsah naakumulovaných úvěrových rizik v bilanci bankovního sektoru a vývoj jeho zranitelnosti. Zároveň přihlédla k citelnému nárůstu geopolitických a ekonomických nejistot, které vytvářejí potenciál pro zvýšenou a rychlejší materializaci cyklických rizik naakumulovaných ve finančním systému. Ostatní bankovní sazby a zejména výše úrokových sazeb nebylo předmětem jednání tohoto zasedání Bankovní rady ČNB a tak zůstávají pro zatím v nezměněné výši a to základní úroková sazba označovaná jako 2T Repo sazba ve výši 7,00 % p.a., diskotní sazba ve výši 6,00 % p.a. a lombardní sazba ve výši 8,00 % ročně.

Spolu s tímto pak toto zasedání České národní banky prostřednictvím řídícího orgánu Bankovní rady rovněž ponechalo v platnosti systém intervenčních nákupů v rámci devizového trhu s cílem udržet směnnou hodnotu v přijatelném kurzu pro ekonomiku České republiky označované jako „intervence na korunu“. Aktuálně se tak na devizovém trhu česká koruna (CZK) v průběhu pátečního evropského rána dne 16.září letošního roku 2022 obchodovala v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu vůči jednotné evropské měně euro (EUR) ve výši rozpětí kurzu od 24,4648 do 24,5261 CZK za EUR s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,03 % kurzu vůči EUR. V uváděném dni a čase CZK vykazovala pokles i vůči americkému dolaru (USD), avšak v o něco hlubším poklesu a to o – 0,18 % kurzu při stavu směnné hodnoty v rozpětí od 24,5100 do 24,5660. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosažena za situace kdy globální měnový pár EUR/USD se obchodoval v kurzu ve výši 0,9987 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,13 % kurzu vůči USD.

Podle analytiků aktuální výši směnné hodnoty české koruny (CZK) ovlivňuje několik tradičních faktorů a současné obavy z vývoje energetické krize jak v Evropě tak zejména v České republice. V případě dopadu energetické krize na směnný kurz tak dle odborníků právě tento vliv je z podstatné části vykrýván právě oněmi intervencemi ČNB vůči české koruně. Další již tradiční faktor a to stávající výše inflace dle posledních dat Českého statistické úřadu prozatím vykazuje mírnou naději na postupné úplné zastavení růstu, kdy aktuálně se zastavilo tempo jejího růstu. Nicméně absolutní celoroční inflace v ČR k 12.9.2022 dosáhla výše 11,7 % jako nárůst spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců. ČNB ve své nové již upravené prognóze ze srpna letošního roku 2022 dokonce uvádí odhadovanou celoroční inflaci ve výši 16,5 procenta. Na základě tohoto pak v této prognóze odborníci ČNB upravili i odhad vývoje směnného kurzu EUR/CZK, kdy uvádějí odhadovaný kurz v závěru letošního roku 2022 na hodnotě 24,80 CZK za EUR, v roce 2023 ve výši 25,70 CZK za EUR a i v roce 2024 odhad udává kurz nad 25 CZK za EUR a to ve výši 25,50 CZK za EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací