2.8.2021

Hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém kvartále meziročně o 7,8 procenta, oznámili v pátek statistici z ČSÚ. Zažili jsme nejrychlejší meziroční růst v historii Česka. Předpověděl jsem to již ve sloupku 11. ledna. Od té doby jsem psal o HDP mnohokrát. Až vám možná přišlo, že příliš zdůrazňuji, že je potřeba, aby rostl.

HDP = to, co spotřebujeme + co nainvestujeme + co vláda nakoupí + co prodáme v zahraničí – co si dovezeme. Můžete namítnout: Neřekne to nic o zdraví, spokojenosti, štěstí. Neřekne nic o riziku, že onemocníte, zchudnete, že vás někdo okrade. Že peníze z růstu kvůli nedostatku času či lockdownu třeba ani nevyužijete. Že se cpete antidepresivy, že tloustnete a přijde infarkt. Nic z toho v čísle HDP není, to je pravda. Třeba Ivo Toman má proto ve své knize Štěstí na míru úplně jinou rovnici: to, co chceme = to, co máme + něco. Říká, že o to, co máme, nechceme přijít. Plus potřebujeme něco navíc. Nemusíme však vůbec vědět, co to je. Prostě obvykle máme pocit, že nám něco chybí a my to chceme. Nevíme ani, proč to chceme. Cítíme ale, že to něco by nás udělalo šťastnými.

Růst HDP znamená, že podnikatelé tvoří zisk, že se jim daří, že budou pracovní místa. Růst HDP potřebujeme, aby byly peníze. Na platy a na placení dluhů. Ale ano, ještě to neznamená, že nám nutně za všech okolností přibude něco, co nás udělá šťastnějšími.

Jinak by v nás totiž obrovský růst materiálního blahobytu v posledních 100 letech musel vyvolat euforický růst lidské spokojenosti – všichni bychom museli být teď covid necovid ve stavu bezmezné blaženosti. V časopise Scientific Reports vyšla studie Japonce Watarua Sata a jeho týmu z Kjótské univerzity. Ukazuje na souvislost pocitu štěstí s oblastí mozku zvanou precuneus, která je v temenním laloku. Podle jejich neurobiologických zkoumání je šance na štěstí z poloviny vrozená. Smůla, pokud nemáte štěstí na hodně dobrý precuneus. Můžete pak celý život hledat to něco, co by se na makroúrovni jmenovalo hrubé národní štěstí. Ale lze si také říci, že restart ekonomiky je vlastně to něco navíc, po čem se bude lépe podnikat, pracovat, vydělávat, utrácet či spořit, jak kdo chce.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací