22.7.2021

„Vysoké ceny na čerpacích stanicích byly vyvolány prudkým růstem ceny ropy. Ta se stala jedním z nejrychleji rostoucích aktiv v letošním roce a svým růstem předčila drtivou většinu jiných komodit i akciových titulů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Řidiči si mohou oddechnout. Ceny pohonných hmot se již mění jen mírně a v zásadě přešly do stagnace. Máme tak za sebou prudké zdražování na čerpacích stanicích, které katapultovalo ceny benzínu na dvouleté maximum. U nafty jsme díky snížení spotřební daně zažili radostnější příběh. Přesto se nafta prodává nejdráž od února 2020.

V reakci na dohodu ropného kartelu OPEC a jeho spojenců došlo k poklesu ceny černého zlata. Plánované navýšení těžby ropy o 0,4 milionu barelů denně však vzhledem k obnovující se globální ekonomice po pandemii nebude stačit. Aktuálně se totiž každý den vytěží zhruba o 5,8 milionu barelů ropy méně než před propuknutím koronavirové krize.

Přesto cena barelu ropy Brent klesla ze 76 na 68 dolarů. Následně se však odrazila k růstu a nyní převyšuje úroveň 71 dolarů. Kolem současné úrovně by se cena ropy mohla držet několik týdnů. To by se mělo projevit mírným snížením cen na čerpacích stanicích v České republice v první polovině srpna.

Autor: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Chcete se dozvědět o vzniku, těžbě ropy a obchodu s ropou více? Přečtěte si knihu Ropa a krev nebo Ropa, průvodce pro začátečníky viz. knihy na eKnihovna.cz 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací