6.12.2017

Ještě nedávno hlavní indexy amerického trhu trhaly rekordy, současné hodnoty však ukazují určité propady. Úterní obchodování se tedy neneslo v duchu lámání rekordů, a to i přes úvodní pozitivní začátek burzovního týdne. Určitou příčinou cenových propadů byl právě příchod oslabovací fáze. Důvody pro stav trhu jsou různé. Jedním z nich je fakt, že nebyly podány žádné další zprávy ohledně vývoje nového zákona o daních nebo mohl být na vině také profit taking, tedy vybírání zisků. Jednou z příčin poklesu může být i fakt, že ocenění akcií je nadměrné a lze je považovat za překoupené. Investoři se proto uchylují k rotaci sektorů a přeskupování svých portfolií.

Hlavní oslabení přitom postihlo zejména oblast telekomů, průmyslové subjekty a sektor utilit.

Hlavní americké indexy se ocitají na následujících úrovních:

Dow Jones Industrial Average, typický blue chips index, dosáhl poklesu -0, 45 % a skončil tak na hodnotě 24180 bodů a tím ukončil své předchozí pozitivní stavy. Z celkového počtu 30 komponentů jich v minusové hodnotě ukončilo celkem 21. Nejvíce minusový byl přitom titul Walt Disney, který ukončil ztrátou – 2, 7 %.

Poněkud menších ztrát dosáhl Nasdaq Composite, známý jako technologický index, který započal růstem + 0,6 % a následně zaznamenal pokles o - 0, 2 % a zastavil na 6762 bodech.

Benchmarkový index SP500 zaznamenal již třetí pokles za sebou a ukončil na hladině 2629 bodů. Poklesu trhu dominoval pokles utilit o –-1, 8 % a telekomy, které zaznamenaly ztrátu - 1, 2 %.

Dle ekonomického kalendáře jsou na středu plánovány následující makroukazatele. Řadí se mezi ně údaje o hypotékách podle MBA, následují nová pracovní místa v soukromém sektoru, podle ADP produktivita s předpokladem + 3, 2 % a náklady na jednotku práce s možným číslem + 0, 3 %.

Forexový trh vykazuje následující informace:

Nejvýznamnější měnový pár EUR/USD zastává úroveň 1,1818 a poměr mezi USD/JPY skončil na hodnotě 112,15.

Komoditní trhy vykazují následující hodnoty:

Na NYMEX se ropa WTI pohybuje na hodnotě 57,41 USD za barel a ropa Brent zastává hranici 62,75 USD za barel. Na burze COMEX se zlato obchoduje za 1270 USD za trojskou unci, čímž zaznamenalo pozitivní růst ve výši + 0, 4 %.

US futures na indexech jeví následující hodnoty: DJIA zaznamenává -50 bodů a SP 500 zastává -2,75 bodů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací