2.6.2022

Ceny ropy klesly po sdělení vedoucí země vyvážející ropu ve sdružení OPEC (The Organization of the Petroleum Exporting Countries) a to Saúdské Arábie, že je připravena zvýšit těžbu ropy, pokud ruská těžba výrazně poklesne po sankcích Evropské unie. Lídři EU se v pondělí 30.5.2022 dohodli na zákazu 90 % ruské ropy do konce roku 2022 v rámci šestého sankčního balíčku vůči Rusku od invaze na Ukrajinu. Toto zpočátku poslalo ceny ropy nahoru, avšak tato zpráva Saudů výrazně změnila obchodní trend komoditního trhu s ropou.

Ekonomičtí zpravodajové z deníku Financial Times (FT) tak s odvoláním na ověřené zdroje uvedly, že Saúdská Arábie si je vědoma rizik nedostatku dodávek a že „není v jejich zájmu ztratit kontrolu nad cenami ropy“. Zdroje FT také řekly, že Saúdská Arábie, která je de facto vůdce OPEC, zatím nezaznamenala skutečný nedostatek na ropných trzích. Tato situace by se ale mohla změnit, až se ekonomiky globálně znovu otevřou. Toto by předně zahrnovalo Čínu, jakožto největšího dovozce ropy na světě, kde velká města v Číně již začínají uvolňovat koronavirová omezení, protože denní případy záchytu onemocnění Covid-19 výrazně ubývají. „Ačkoli to není přímý slib, Saúdská Arábie zdánlivě hodila Západu kost,“ napsal Matt Simpson, tržní analytik britské obchodní platformy City Index v poznámce po těchto zprávách uveřejněných FT. “Toto bude dobře přijato západními vůdci, vzhledem k tomu, že inflace - a inflační očekávání jin zanechávají slzící oči a centrální banky se snaží zvýšit sazby s rizikem, že uvrhnou své ekonomiky do recese,” dodal tento odnorník.

Aktuálně se tak v průběhu evropského čtvrtečního rána dne 2.června letošního roku 2022, zhruba v čase 7:15 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 113,04 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,92 % ceny. Nicméně na základě ročního srovnání cen ropy podle dat vyplývajících z technické analýzy se ukázalo, že ropa WTI vzrostla o 80,09 % své ceny za posledních 52 týdnů. Na základě těchto údajů pak cena ropy WTI jen od začátku letošního roku 2022 zvýšila svoji hodnotu o + 54,9 % své předchozí ceny v závěru loňského roku 2021. Evropský protějšek lehké americké ropy WTI (West Texas Intrermediate) a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase se rovněž  pohybovala v obchodním trendu medvědího trhu a obchodovala se na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 114,04 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,93 % ceny.

Tato aktuální cena severomořské ropy Brent tak dle údajů vyplývajících z dat technické analýzy tak představuje roční nárůst své ceny o + 74,34 procenta za posledních 52 týdnů. Jinak dle těchto údajů severomořská ropa Brent jen od začátku letošního roku 2022 vzrostla o + 51,18 % své ceny oproti ceně, které dosáhla v závěru loňského roku 2021. Těchto cen ropy bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala denní pokles o – 0,02 % bodové hodnoty při stavu 102,48 USD bodů dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,066 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,14 % kurzu vůči USD. Tato zpráva FT přichází před dnešním, čtvrtečním dne 2.6.2022 měsíčním zasedáním aliance OPEC+, které je Rusko součástí. Rusko je  po Saúdské Arábii  druhým největším vývozcem ropy na světě a v současnosti delegáti OPEC zvažují zda by bylo účelné pozastavit Rusku dohodu o těžbě ropy, aby Ruská federace mohla dodávat více ropy na trh s cílem výrazně snížit cenu ropy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací