22.6.2020

Auditoři odmítli podepsat loňské výsledky hospodaření německé firmy Wirecard. Objevili totiž díru o velikosti 1,9 miliardy eur, téměř 51 miliard korun. Dnes firma uvedla, že účty s chybějící částkou zřejmě vůbec neexistují.

Německá firma Wirecard se v posledních dnech potýká s vážným obviněním. Společnost, která poskytuje finanční služby, měla ve čtvrtek zveřejnit svou výroční zprávu. Nyní firma uvedla, že výsledky za loňský rok a za první čtvrtletí roku letošního nezveřejnění. Zrušila také výhled hospodaření. Budoucnost firmy je nejistá a bude záviset na vstřícnosti bank, upozornila agentura DPA.

Wirecard

Společnost založená roku 1999 poskytuje celosvětové finanční služby a technologie. Sídlí v Německu.

Poskytuje zpracovávání plateb, vydávání karet a rizikový management více než 7000 společnostem po celém světě.

Její služba internetových plateb Wirecard konkuruje PayPal a Western Union.

Wirecard Bank AG je hlavním členem VISA, MasterCard a JCB.

Je zapsána na frankfurtské burze cenných papírů.

Zdroj: Wikipedie

Auditoři nemohli najít asi 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy korun) v hotovosti. Údajně měly být peníze uloženy na účtech dvou asijských bank. Představenstvo na základě zkoumání zjistilo, že je velká pravděpodobnost, že bankovní účty s částkou 1,9 miliardy eur neexistují. Společnost nyní zvažuje řadu opatření, která mají zajistit, že bude schopna pokračovat v provozu, včetně snížení nákladů, restrukturalizace či ukončení činnosti některých divizí.

Wirecard se také snaží znovu vyjednat s bankami podmínky půjčky. Podle DPA jsou jednání konstruktivní a mezi bankami je zájem udržet Wirecard při životě, protože její pád by mohl způsobit šok finančnímu odvětví. Dohoda by mohla být do konce příštího týdne. 

Firma Wirecard minulý týden dočasně pozastavila činnost svého provozního ředitele Jana Marsalka, a to do 30. června, jak uvedla v prohlášení. Marsalek měl z původní pozice odstoupit a přestoupit na nové místo, kde má mít na starosti rozvoj podnikání.

Od čtvrtka se Marsalek kvůli chybějícím penězům snažil spojit se dvěma filipínskými bankami. Úspěšný však nebyl. Banky, v nichž měly být miliardy uloženy, popřely jakýkoliv obchodní vztah se společností.

 

Historický propad akcií

Poté, co vyšly najevo informace o chybějící hotovosti, odstoupil generální ředitel Wirecardu Marcus Braun. Sám společnost popsal jako případnou oběť. „V současné chvíli není jasné, zda došlo k podvodným transakcím na úkor firmy. Wirecard podá žalobu na neznámé osoby,“ uvedl v prohlášení. Na jeho místo byl jmenován manažer James Freis.

Pátrání po penězích na Filipínách se dostalo do slepé uličky. Filipínské finanční ústavy Bank of Philippine Islands (BPI) a BDO Unibank uvedly, že dokumenty, které mají prokázat, že u nich Wirecard uložila peníze, jsou falešné. Obě banky shodně prohlásily, že Wirecard není jejich klientem. Také filipínská centrální banka uvedla, že zřejmě žádné peníze do země nevstoupily.

„Nepoctivý zaměstnanec zfalšoval dokumenty a padělal podpisy našich úředníků,“ přiznal ovšem generální ředitel BDO Unibank Nestor Tan. „Wirecard není naším klientem a nemáme s ním žádný vztah,“ dodal. V samostatném prohlášení BDO uvedla, že problém vyšetřuje. BPI pak agentuře Reuters řekla, že suspendovala zaměstnance na pozici asistenta, jehož podpis se zřejmě objevil na jednom z falešných dokumentů.

Kauza firmy Wirecard odradila také akcionáře. Společnost v posledních dnech zaznamenala historický propad svých cenných papírů. Její akcie klesly o 67 %.

Firma Wirecard byla založena v Německu v roce 1999. Braun byl ve funkci od roku 2002 a vložil do firmy několik milionů eur z vlastních prostředků. Ve Wirecardu vlastnil 7% podíl.

Zdroj: ČTK, Seznamzpravy.cz

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací