3.3.2019

Zlato je jistota, to ví každý investor, a proto na něj v poslední době mnoho investorů vsázelo. Tudíž jeho cena mírně stoupla. Nyní však zlatá horečka opět polevila a investoři se vracejí k rizikovějším záležitostem, jako jsou akcie, dluhopisy a další investiční prostředky.

Nejvyšší poptávka po zlatu byla evidována na konci roku 2018, alespoň dle investiční společnosti Pictet. Tu táhly zejména společnosti vyrábějící šperky a také samotní investoři. Proto zlato v tomto posledním čtvrtletí navýšilo o více než 7, 5 %. Poptávka po zlatě však vzrostla i ze strany České národní banky a lze tedy hovořit o další části strukturálního trendu.

Pictet současně uvádí, že oživení poptávky po zlatu vzrostlo po dlouhé stagnaci či přímo poklesovém trendu. Výraznější poptávka po zlatu nebyla s největší pravděpodobností tažena ani vývojem jednotlivých měn. Do budoucna lze dle posledních prognóz očekávat částečně nepolevující poptávku po zlatě, která bude tažena růstem globální ekonomiky, ovšem situaci na konci roku 2018 se tato poptávka rozhodně nevyrovná.

Dle nejnovějších prognóz by mělo dojít k oslabení ceny zlata, důvodem je například také to, že se lepší situace na trzích a ti opět začínají riskovat. Proto již nemusejí přesouvat peníze do jistoty ve formě zlata. V následujících třech měsících by měla cena zlata zakotvit dle společnosti Pictet na úrovni 1270 dolarů za unci a pak v rámci následujícího půl roku by měla tato cena klesnout na 1240 dolarů za unci nebo dokonce i cenu nižší. V rámci jednoho roku lze pak hovořit o hodnotě zlata 1280 dolarů za unci.

Přestože zlato již není a s největší pravděpodobností na vrcholu v následujících měsících nebude, nelze ani očekávat jeho značný propad. Zlato totiž bylo, je a bude jistotou. Rozhodně by mělo být součástí portfolia každého správného investora.

 

 

 

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací