15.4.2021

„Dostupnost bydlení můžeme navýšit intenzivnější výstavbou bytů a domů. Stanovováním cenových stropů na výši nájemného docílíme jen omezení nabídky nemovitostí, což v konečném důsledku zhoršuje dostupnost bydlení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

Dostupnost bydlení se řeší takřka ve všech zemích Evropské unie. Někteří politici v minulosti hledali inspiraci v Berlíně, kde došlo ke stanovení cenových stropů na nájemné. Ekonomové dopředu varovali, že tento postup situaci nezlepší, pouze povede ke snížení nabídky nájemních bytů. Praxe prokázala, že měli pravdu. Dostupnost bydlení v Berlíně se v poslední době zhoršovala. 

Do celé situace nově zasáhl Spolkový ústavní soud. Ten rozhodl, že stanovení cenových stropů na nájemné v Berlíně není platné, protože je v rozporu s německými zákony. Cenové stropy se týkaly přibližně 1,5 milionu bytů a platily od roku 2020. Dlouhodobě kritizované ustanovení se nevztahovalo pouze na nemovitosti dostavené po roce 2014. 

Již dříve se k ustanovení vyjádřil okresní soud a později i krajský soud v Berlíně. Oba stejně jako Spolkový ústavní soud dospěly k závěru, že zastropování nájemného je protiústavní. Nyní lze očekávat, že se rozhoří četné spory mezi nájemníky a pronajímateli o nastavení nájemného. Rovněž bude zajímavé sledovat, jak budou pronajímatelé odškodněni za způsobené ztráty.

Autor: Štěpán Křečekhlavní ekonom, BH Securities a.s.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací