10.6.2021

Ve středu byla vydražena jedna z nejvzácnějších mincí na světě, americká mince zvaná Double Eagle z roku 1933. Nový majitel za tento svatý grál numismatiků zaplatil téměř 18,9 milionu dolarů (394 milionů korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Minci Double Eagle prodal americký návrhář obuvi a sběratel Stuart Weitzman, který ji sám koupil v roce 2002 za tehdy rekordních 7,6 milionu dolarů. Před středeční dražbou se očekávalo, že by nový majitel mohl minci koupit za deset milionů až 15 milionů dolarů. Výsledek tak předčil očekávání expertů.

Zlatá mince v nominálně hodnotě 20 dolarů byla poprvé vyražena v roce 1850 během zlaté horečky a zůstala populární až do roku 1933. Tehdy se v souvislosti s hospodářskou krizí tehdejší americká vláda v čele s Franklinem D. Roosveltem rozhodla zrušit zlatý standard. Některé mince byly roztaveny, aniž by se dostaly z mincovny, další byly stahovány z oběhu a následně též roztaveny.

Tomuto osudu uniklo pouhých 13 mincí a mnohými numismatiky byly označeny za nejvzácnější mince světa. Jedna z nich se dostala i do České republiky, kde byla v roce 2012 vystavena v Národním muzeu a vzbudila mimořádný zájem.

Nyní prodaná mince je jediným známým exemplářem, který byl americkou vládou schválen k osobnímu vlastnictví.

 

Prodala se i nejcennější známka v historii

Weitzman ve středu prodal rovněž poštovní známku One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), vydanou v roce 1856 v někdejší Britské Guyaně.

Známka s nominální hodnotou jednoho centu je poslední známý exemplář ze série známek, které vytiskli v latinskoamerické zemi z nouze, když se opozdili s dodávkou známek tehdejší britští kolonialisté, přiblížil Reuters.

Návrhář ji v roce 2014 koupil za 9,5 milionu dolarů (198 milionů korun). Nyní se známka vydražila za více než 8,3 milionu dolarů (přes 173 milionů korun). I když je cena nižší, stále se jedná o nejcennější známku v historii.

Peníze na lékařský výzkum

Aukční síň ve středu rovněž vydražila štoček čtyř amerických poštovních známek s chybotiskem The Inverted Jenny (Obrácená Jenny) z roku 1918, který také dosud vlastnil Weitzman. Nyní jej koupil spoluzakladatel investiční skupiny Carlyle Group David Rubenstein za téměř 4,9 milionu dolarů (přes 102 milionů korun).

Známka v nominální hodnotě 24 centů byla vytištěna pro první dopisy, které pošta USA rozesílala letecky, a je podle Reuters považována za nejcennější americkou známku. Sběratelským kusem se stala díky chybotisku.

Weitzman, jenž sbírá známky a mince od dětství, uvedl, že vydražené peníze použije k financování svých charitativních činností, mezi něž patří lékařský výzkum, návrhářská škola nebo židovské muzeum v Madridu, podotkla agentura Reuters.

Zdroj: Reuters, Novinky.cz, ČTK

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací