20.2.2024

Od počátku letošního roku 2024 se ve veřejném prostoru na sociálních sítích a v ostatních sdělovacích prostředcích začali objevovat od renomovaných finančních stratégů různé úvahy a zejména predikce ceny zlata s výhledem cenového stropu příštího roku 2025. Jedním z takových to autorů predikce ceny zlata jsou analytici a finanční stratégové americké investiční a bankovní skupiny CITI Group. Podle jejich odhadů by cena zlata na komoditním trhu během příštích 12 až 18 měsíců měla dosáhnout své hodnoty ve výši 3.000 USD za trojkou unci a to pokud dojde k stagflaci a globální recesi.

 

 

 

Právě tyto tak zvané katalyzátory ceny ropy jako jsou uváděné faktory stagflace a globální recese spolu s třetím nezbytným katalyzátorem, který tito odborníci označili, že jsou skutečnosti jako agresivní intervence centrálních bank podpořené masivními nákupy zlata, což tvoří podle finančních stratégů City Group reálný předpoklad růstu ceny zlata na komoditních trzích až za cenovou hranici 3.000 USD za trojskou unci. Aktuálně se však cena investičního zlata v průběhu začátku evropského úterního odpoledne dne 20.února letošního roku 2024, zhruba v čase 13:42 CET pohybovala na komoditním trhu  COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 2.038,50 USD za trojskou uncis dosavadním denním růstem o + 0,71 % své předchozí ceny.

Tato současná cena zlata dle dat technické analýzy tak představuje v ročním porovnání celkový nárůst o + 4,4 % za posledních 52 týdnů. Avšak cena zlata od začátku letošního roku 2024 představuje dosavadní ztrátu o – 2,6 % své ceny v porovnání s cenou na konci loňského roku 2023. Současné ceny zlata bylo dosaženo za situaci, kdy směnná hodnota amerického dolaru měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) byla v uvedeném dni a čase na hodnotě svého bodového stavu ve výši 104,13 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,15 % své bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. Podle analytiků tak momentální stav ceny investičního zlata v porovnání se směnnou hodnotu USD dle tohoto indexu DXY vypovídá o uplatnění inverzního pravidla na základě investorského sentimentu globálního komoditního trhu.

„Nejpravděpodobnější cestou divokých karet ke zlatu 3 000 USD/oz je rychlé zrychlení stávajícího, ale pomalu se pohybujícího trendu: dedolarizace centrálních bank rozvíjejících se trhů, která následně vede ke krizi důvěry v americký dolar,“, uvádějí analytici včetně analytiků Citi. To by mohlo zdvojnásobit nákupy zlata centrální bankou, což by zpochybnilo spotřebu šperků jako největšího hybatele poptávky po zlatě, vysvětlil pan Aakash Doshi, vedoucí výzkumu komodit v Severní Americe v Citi.  Nákupy zlata centrálními bankami se v posledních letech „zrychlily na rekordní úroveň“, protože se snaží diverzifikovat rezervy a snížit úvěrové riziko, uvedla Citi. Čínské a ruské centrální banky vedou nákupy zlata, dále pak Indie, Turecko a Brazílie také zvyšují nákupy zlata do depozitu svých centrálních bank. Světové centrální banky udržely dva po sobě následující roky více než 1000 tun zlata, oznámila v lednu roku 2024 Světová rada pro zlato, doplnil pan Aakash Doshi,

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací