31.8.2023

Investoři, obchodníci a ostatní účastníci dluhopisových trhů v průběhu čtvrtečního dne 31.srpna letošního roku zaznamenali pokles výnosů amerických státních dluhopisů (US Bonds). Podle vyjádření a komentářů analytiků makléřských společností v napojení na finanční stratégy dluhopisového trhu je tento současný stav odrazem investorského sentimentu, kdy trhy vyčkávají na měsíční ekonomická data z trhu práce ve Spojených státech amerických, která budou reportována již během zítřejší dne a to v pátek dne 1.9.2023 jako údaje za měsíc srpen roku 2023.

 

 

Právě tyto klíčové údaje trhu práce v USA jako například počet nově vytvořených míst mimo zemědělství, objem nezaměstnanosti a průměrná mzda jsou hlavními ukazateli, které mohou poskytnout reálný pohled na aktuální stav ekonomiky USA, Investoři tak vyčkávají na tyto údaje a s ohledem na jejich investiční sentiment v této věci se pak jejich zájem o US státní dluhopisy snížil a následně tak i jejich reálné výnosy dosažené dluhopisovým trhem. Aktuálně se v průběhu evropského čtvrtečního odpoledne 31.8.2023, zhruba v čase 14:47 CET obchodoval 10-ti letý US dluhopis na hodnotě výnosu ve výši 4,11 % ročně a dvou letý US dluhopis poklesl o 1,9 bazických bodů na hodnotu svého výnosu ve výši 4,869 % ročně. Nicméně podle informací ekonomických zpravodajů tak směnná hodnota amerického dolaru (USD) udržovala obchodní trend posilování a dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) v průběhu evropského čtvrtečního odpoledne 31.8.2023 od začátku tohoto obchodního dne doposud připsala více jak půl procenta své denní bodové hodnoty a pohybovala se na bodovém stavu ve výši 103,69 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,52 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Dalším faktorem ovlivňující stav finančních trhů včetně toho dluhopisového trhu je reakce investorů a obchodníků v začátku tohoto 35.týdne roku 2023 na projev šéfa centrální banky USA Federal Reserve Systém (FED) pana Jerome Powella, který v rámci tradičního Ekonomického sympozia v Jackson Hole ve svém vystoupení uvedl, že stávající již tak vysoká výše úrokových sazeb v USA bude jistou dobu přetrvávat a dokonce je i možné ještě další zvyšování. Investoři dříve doufali, že poslední zvýšení úrokových sazeb FOMC FED (Federal Open Market Committee Federal Reserve System) v červenci letošního roku 2023 znamenalo konec cyklu zvyšování sazeb, který začal již v březnu loňského roku 2022 a jehož cílem bylo zchladit ekonomiku a bojovat s inflací. Současná ekonomická data zveřejněná během včerejší středy dne 30.9.2023 ukázala, že ekonomika Spojených států amerických (USA) se může tak zvaně „stahovat zpět“, přičemž hrubý domácí produkt (HDP) za druhé čtvrtletí letošního roku 2023 byl revidován směrem dolů na 2,1% meziročního tempa svého růstu.

Podle odborných odhadů ADP (Automatic Data Processing, Inc.)  zveřejněných ve středu dne 30.8.2023 vyplynulo, že soukromí zaměstnavatelé vytvořili v srpnu 177 000 nových pracovních míst, což je výrazně pod revidovaným celkovým počtem 371 000 míst přidaných v červenci letošního roku 2023.  Dále pak ekonomové v průzkumu Dow Jones očekávali, že v srpnu přibude alespoň 200 000 nových pracovních míst. Podle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy investičních bank, pokud se tento odhad ADP ze středy tohoto 35.týdne roku 2023 potvrdí či zveřejněné oficiální údaje ministerstva práce USA v pátek dne 1.9.2023 se tomuto stavu budou blížit tak je vysoce pravděpodobný pokles nejen výnosů US státních dluhopisů, ale i samotné směnné hodnoty amerického dolaru (USD). S ohledem na tyto skutečnosti pak tito odborníci s přihlédnutí k tak zvanému inverznímu pravidlu predikují naopak růst ceny investičního zlata a posílení směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR) vůči USD. Aktuálně v průběhu evropského odpoledne 31.8.2023 se směnný kurz tohoto měnového páru EUR/USD pohyboval ve výši 1,85 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,723 % kurzu vůči USD,

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací