8.11.2023

Dosavadní průběh středečního obchodování dne 8.listopadu letošního roku 2023 na dluhopisovém trhu s americkými vládními dluhopisy ukázal, že jejich výnosy stále vrůstají, když v tomto dnu jen mírně. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů dluhopisového trhu výnosy amerických státních dluhopisů (US Bonds) vzrostly i přes nedávné rozhodnutí centrálních bankéřů USA, kdy Federální výbor pro volný trh centrální banky Spojených států FOMC FED (Federal Open Market Committee Federal Reserve System) prozatím ponechal úrokové sazby beze změny v dosavadním rozpětí ve výši od 5,25 do 5,50 % ročně.

Aktuálně se tak v průběhu obchodního dne 8.11.2023, zhruba v čase 11:00 CET výnosy amerických státních dluhopisů ve většině dluhopisových titulů pohybovaly v obchodním trendu býčího trhu a například 10-ti letý US státní dluhopis (US –YR Bond) udával výnos ve výši 4,579 % p.a.s dosavadním denním růstem o + 0,008 % svého výnosu, oproti tomu pak třicetiletý americký státní dluhopis (US 30-YR Bond) vykázal denní pokles o – 0,025 % p.a. s výnosem ve výši 4,71 % ročně. Krátkodobé a střednědobé US dluhopisy pak vykazovaly v uvdeném dni a čase o něco vyšší růst a například tříletý státní dluhopis US 3-YR Bond vzrostl v rámci denních odbchodů o + 0,047 % s výnosem 5,49 % ročně.

Těchto výnosů na dluhopisovém trhu s americkými státními dluhopisy bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) posilovala a podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla hodnota USD na bodovém stavu ve výše 105,83 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,28 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. Za této situace se pak tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru, coby hlavní komoditní měny na forexovém trhu pohyboval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,066 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,327 % kurzu vůči USD. Původní oslabení amerického dolaru (USD) a to jako bezprostřední reakce investorů a obchodníků finančních trhů na rozhodnutí FOMC FE, že sazby zvyšovat nebude, a jak ukazuje současná situace na trhu tak obavy analytiků o pokračujícím propadu směnné hodnoty USD se nenaplnily.

Recese způsobená zvýšenými úrokovými sazbami je hlavním problémem mezi investory od té doby, co Federal Reserve System zahájil cyklus zvyšování sazeb, což vzniklo na začátku roku 2022. Doposud se však ekonomika jevila jako odolná a centrální banka zlepšila hodnocení hospodářského růstu v rámci posledního měno politického zasedání FOMC FED minulý týden. Investoři nicméně doufali, že centrální bankéři USA se zvýšením sazeb již skončili, zvláště když nedávná data o pracovních místech naznačovala ochlazení na trhu práce. Ovšem šéf FEDu pan Jerome Powell minulý týden na tiskové konferenci po skončení dvoudenního zasedání FOMC FED naznačil, že možnost zvýšení sazeb stále zůstává na stole,  a že snížení sazeb zatím centrální banka neprojednala. Pan Powell  a další představitelé centrální banky USA Federal Reserve Systém (FED)  by měli pronést své komentáře ještě tento 45.týden roku 2023, přičemž šéf FEDu pan Jerome Powell by měl mluvit  jak dnes ve středu 8.11. tak i zítra ve čtvrtek 9.11.2023.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací