26.9.2023

Ceny ropy v průběhu úterního evropského odpoledne 26.září letošní roku 2023 o něco klesly a to kvůli obavám, že poptávka po palivech bude omezena vlivem hlavních centrálních bank a zejména pak centrální  banky USA Federal Reserve System (FED), které drží úrokové sazby stále  vyšší a předpoklad pro jejich snížení tak potrvá déle než se původně předpokládalo, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na finanční stratégy nabídka, Situace v této věci a s tím související směnná hodnota amerického dolaru, coby hlavní měny světového komoditního trhu  bude v krítké době ještě  napjatá, uvádějí tito odborníci.

 

 

Aktuálně v průběhu evropského odpoledne dne 26,9.2023, zhruba v čase 14:04 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 88,84 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,93 % ceny. Tato současná cena tak dle srovnání vycházející z dat technické analýzy představuje celkový roční růst o + 27,33 % své ceny za posledních 52 týdnů s tím, že od začátku letošního roku 2023 došlo k nárůstu o + 14,2 % ceny. Této ceny bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY byla na hodnotě ve výši 105,90 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,09 % bodové hodnoty, dle tohoto indexu, který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn.

Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 92,76 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,57 % své ceny. Tato současná cena severomořské ropy Brent dle dat technické analýzy představuje v ročním přehledu růst o + 20,95 % své ceny za posledních 52 týdnů z čehož od začátku letošního roku 2023 se cena ropy Brent zvýšila o + 12,98 procenta. Nejvyšší světoví tvůrci monetární politiky a to americký Federální rezervní systém ve spojitosti s americkým dolarem, jehož výše směnné hodnoty ovlivňuje ceny komoditního trhu a Evropská centrální banka (ECB), v posledních dnech zopakovali svůj závazek bojovat proti inflaci, což signalizuje, že přísná monetární politika může přetrvávat déle, než se dříve očekávalo, uvádějí ekonomičtí zpravodajové a dodávají, že vyšší úrokové sazby zpomalují ekonomický růst, což brzdí poptávku po ropě.

V současnosti dodávky ropy na trh zůstávají omezené, protože Rusko a Saúdská Arábie prodloužily omezení těžby surové ropy do konce roku 2023. Vzhledem k tomu, že od neděle 1.října letošního roku 2023 začíná čínský zlatý týden, ceny ropy by mohly získat podporu díky nárůstu cestování a následné poptávce po ropných produktech ze strany druhého největšího světového spotřebitele ropy a doposud největšího světového importéra ropy,čímž je právě Čína. „Zpřísnění dodávek ropy by mohlo převážit makroekonomické protivětry. Očekáváme, že se ropa bude během týdne obchodovat nad 90 USD za barel,“ uvedl ANZ Research ve svém komentáři. Ceny ropy se od poloviny roku 2023 zvýšily o přibližně 30 %, což bylo způsobeno především přísnější nabídkou a  podle bankovní a investiční skupiny JPMorgan  právě vysoká cena ropy pak ve druhé polovině letošního roku 2023 již smazala zhruba půl procentního bodu z celkového růstu globálního HDP.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací