13.7.2023

Ekonomická data ze Spojených států amerických (USA) ohledně současné výše inflace v této doposud největší ekonomice světa byla reportována tuto středu dne 12.7.2023, a ukázala pokračující trend poklesu míry inflace v USA. Podle indexu spotřebitelských cen (CPI-Consumer Price Index) tak ceny v USA v meziměsíčním porovnání vzrostly už jen o 0,2 % a porovnání se stejným měsícem loňského roku 2022 udává růst 3 %, což je nejnižší míra inflace v USA od března roku 2021. Celkový objem inflace v USA tak v červnu roku 2023 poklesl již pod 5 procent a aktuální inflace ve Spojených státech dosáhla výše 4,8 procenta.

 

 

Zveřejněné údaje čerstvého indexu CPI tak ve středu dne 12, července letošního roku 2023 ukázaly další pokles inflace v USA a dle ekonomických zpravodajů tato data, tak odstartovala jak odbornou, tak i laickou diskuzi ohledně toho, zda centrální bankéři budou pokračovat v další túře zvyšování úrokových sazeb. Podle posledních vyjádření představitelů Federálního výboru pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee) centrální banky USA Federal Reserve System (FED), který je jediný oprávněn činit změny ohledně výše úrokových sazeb v rámci profilace své monetární politiky. Podle vyjádření finančních stratégů tato čísla o inflaci by mohla poskytnout Federálnímu rezervnímu systému určitý prostor k oddechu zvyšování sazeb, protože současná inflace výrazně klesla. Objem míry inflace totiž ve stejné době v loňském roce 2022 se pohyboval ještě kolem 9% meziročně, což byla nejvyšší míra inflace v USA od listopadu roku 1981.

Devizový trh v rámci forexových operací zareagoval na tyto nové skutečnosti a zejména ve vztahu  k směnné hodnotě amerického dolaru (USD), kdy aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 13.července roku 2023, zhruba v čase 7:51 CET byla hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) na bodovém stavu ve výši 100,56 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,04 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Ovšem v začátku tohoto týdne, a to v pondělí 10.7,2023, zhruba v čase 7.40 CET byla směnná hodnota USD měřená tímto indexem DXY ještě ve výši 102,48 USD bodů. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností tak současný pokles směnné hodnoty USD vyjadřuje investorský sentiment, kdy většina obchodníků a investorů je přesvědčena, že FOMC FED i pro tentokrát další túru zvyšování úrokových sazeb odloží. Na základě nejen těchto skutečností se pak v uváděném dni a čase obchodoval globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světové rezervní měny na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,113 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,05 % kurzu vůči USD.

Ovšem stále značná řada investorů a obchodníků finančních trhů stále připouští silnou možnost, že FOMC FED (Federal open market Committee Federal Reserve System) na svém zasedání, které se uskuteční tradičně jako dvoudenní, a to v termínu 25. až 26. července roku 2023, a rozhodne o zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Tržní ceny však směřují k tomu, že šlo o poslední zvýšení, protože členové FOMC FED již na minulém zasedání odložili zvyšování sazeb. Když se inflace v roce 2021 poprvé začala zrychlovat, představitelé centrální banky USA FED a většina ekonomů z Wall Street si mysleli, že bude „přechodná“ nebo pravděpodobně odezní, jakmile pominou faktory specifické pro pandemii Covid-19, které zahrnovaly nárůst poptávky po zboží před službami a ucpání dodavatelského řetězce, což způsobilo nedostatek životně důležitých položek. Když se však inflace i po odeznění těchto faktorů ukázala být tvrdohlavější, než se očekávalo, FOMC FED začal zvyšovat úrokové sazby, a nakonec zvýšil referenční sazby až o 5 procentních bodů prostřednictvím série 10 zvýšení od března loňského roku 2022.

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací