13.6.2023

 

 

 

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil data ohledně spotřebitelských cen a míry inflace za květen letošního roku 2023 a to v pondělí dne 12.června 2023. Tyto data tak ukázala zvolnění míry inflace v České republice (ČR) a dle zprávy ČSÚ porovnávaná inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k měsíci květnu 2023 v porovnání s květnem loňského roku 2022 tak vypovídá o růstu ve výši 11,1 procent změny cenové hladiny v České republice. Tato současná výše spotřebitelských cen v ČR je tak třináctou nejvyšší inflací v porovnání s 41 evropskými státy.

Na základě aktuálních dat ČSÚ, dle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a ekonomické stratégy finančního trhu tak lze konstatovat, že stav inflace v ČR doznal pozitivních změn a spotřebitelské ceny v tomto porovnání klesly. Nicméně z celkového ročního porovnání inflace v ČR jako přírůstku spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců kontinuálního průběhu vykazuje dle dat ČSÚ výši objemu inflace na hodnotě 15,8 % ročně, což je o něco málo více než celková roční inflace za rok 2022, která dosáhla objemu ve výši 15,1 procenta. Aktuální meziměsíční nárůst objemu míry inflace v porovnání měsíců dubna a května letošního roku podle dat ČSÚ vykazuje nárůst o + 0,3 procenta.

Tato skutečnost ohledně zveřejnění dat o objemu míry inflace v ČR se podle analytiků makléřských společností doposud výrazněji ve vztahu k směnné hodnotě české koruny neprojevilo a CZK jen mírně oslabila. V průběhu evropského poledne a začátku evropského odpoledne 13.června letošního roku 2023, zhruba v čase 13:02 CET se směnný kurz české koruny (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR) pohyboval v rámci forexových operací devizového trhu na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši rozpětí od 23,7954 do 23,8377 CZK za EUR s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,15 % kurzu vůči EUR. Tohoto vzájemného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy globální měnový pár EUR/USD se pohyboval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě od 1,0797 USD za EUR s dosavadním denním poklesem o – 0,36 % kurzu.

Aktuální míra inflace nejen v české republice, ale zejména v celé Evropě tak dle statistiků již klesá a ze1 sledovaných evropských států si ČR proti dubnu podle revidovaných dat polepšila a momentálně má 13. nejvyšší inflaci. Nejvyšší inflaci má Maďarsko s 21,5 procenta. Následují země s nižší, nicméně stále dvoucifernou inflací, a to Moldavsko s 16,3 procenta, Ukrajina s 15,3 procenta a Srbsko s 15,1 procenta. Vyšší inflaci má i sousední Slovensko, a to 13,8 procenta, a Polsko, 13 procent. Nižší je naopak v Německu, kde činí 6,1 procenta, a v Rakousku, kde je 8,8 procenta. Nejnižší inflaci z celé Evropy mají momentálně Švýcarsko a Lichtenštejnsko, shodně 2,2 procenta. Následují Rusko s 2,5 procenta, Řecko s 2,8 procenta a Dánsko s 2,9 procenta. Dále klesla i inflace v eurozóně, kde se v květnu meziročně snížila o 0,9 % na 6,1 procenta a rovněž poklesla inflace i v USA, kde je současná výše 4,9 procenta.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací