12.3.2018

Chce to sice odvahu, ale přínosy mohou být skutečně velké, může se jednat o zhodnocení naspořených peněz až o 14 % za jeden rok, a to skutečně není málo, když si pomyslíme, že spořící účty nabízejí zhodnocení až ve výši 1 %.

Česká populace se tímto krokem odvážila k něčemu, co dokáže skutečně peníze vynést a někteří lidé začali investovat do takzvaných dynamických fondů. Tyto fondy se vyznačují tím, že finance jsou investovány do cenných papírů. Do těchto akcií v současné době investuje už více než 100 000 lidí.

Lze očekávat zvýšené investice i dalších jedinců. Důvodem je zejména skutečnost, že inflace není zrovna malá a uspořené peníze tak rok od roku ztrácejí svoji hodnotu. Jenom loni činila inflace 2,5 %. Přesto však nutno dodat, že z celkových 28 penzijních fondů jich bylo schopno překonat inflaci pouze kolem deseti.

Ačkoliv vše zní jednoduše a teoreticky se není čeho obávat, protože horizont výdělku je třeba chápat u těchto investic jako dlouhodobý, deset, dvacet nebo třeba třicet let, i přesto existují určitá rizika. Ostatně jako u jakékoliv jiné investice.

Odborníci v každém případě doporučují více riskovat, jestliže investorovi do penze zbývá více let, to znamená 20 nebo 30 let, v opačném případě není dobré tolik riskovat a do fondů ukládat veškeré volné prostředky uspořené na důchod.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací