6.1.2023

Tradiční zveřejnění podrobného zápisu ze zasedání klíčového výboru centrální banky Spojených států amerických Federálního výboru pro volný trh FOMC FED (Federal Open Market Committee Federal Reserve System), které se uskutečnilo v polovině prosince loňského roku ve dnech 13. a 14.12.2023, ukázalo na trend držení vysokých úrokových sazeb v USA po celý rok 2023. Tento podrobný zápis ze zasedání FOMC je pravidelně zveřejňován tři týdny po posledním zasedání a slangově se nazývá pro svůj podrobný obsah minutovník Fedu a jeho obsah může způsobit i změnu obchodního trendu trhů.

Tento podrobný zápis tak byl zveřejněn ve středu dne 4.ledna letošního roku 2023 ve večerních evropských hodinách a obsah tohoto zápisu i tentokrát z části měl dopad na investorský sentiment a následně na obchodní trend devizového trhu ve vztahu k směnné hodnotě amerického dolaru (USD), která posílila. Aktuálně se tak síla amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, v průběhu evropského dopoledne 6.1.2023, zhruba v čase 9:21 CET se hodnota USD pohybovala ve výši 105,25 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,19 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,052 USD za EUR s dosavadním denním poklesem USD o – 0,04 % kurzu vůči EUR.

Mimo jiné z tohoto minutovníku Fedu vyplynulo, že představitelé Federálního rezervního systému (členové FOMC FED) jsou odhodláni bojovat proti inflaci a očekávají, že vyšší úrokové sazby zůstanou v platnosti, dokud nedojde k většímu pokroku, podle zápisu zveřejněného ve středu 4.1.2023 z prosincového zasedání loňského roku 2022 centrální banky USA. Na schůzce, kde členové FOMC FED zvýšili svou klíčovou úrokovou sazbu o další půl procentního bodu, vyjádřili důležitost zachování restriktivní politiky, zatímco inflace se drží nepřijatelně vysoko. Toto zvýšení ukončilo sérii čtyř po sobě jdoucích tříčtvrtletních zvýšení úrokových sazeb, přičemž cílové rozpětí pro srovnávací sazbu Feed Funds se posunulo na 4,25 % - 4,5 %, což je nejvyšší úroveň za 15 let. Členové FOMC FED (FEderal Open Market Committee Federal Reserve System také uvedli, že se zaměří na data, jak postupují vpřed a vidí „potřebu zachovat flexibilitu a volitelnost“ ohledně monetární politiky.

Po jednání předseda FEDu pan Jerome Powell v rámci tiskové konference naznačil, že i když došlo k určitému pokroku v boji proti inflaci, jsou vidět pouze náznaky zastavení a očekává, že sazby se budou držet na vyšších úrovních i po ukončení zvyšování. Zápis odrážel tyto nálady a poznamenal, že žádní členové FOMC neočekávají snížení sazeb v roce 2023, a to navzdory tržním cenám. Trhy v současné době oceňují pravděpodobnost zvýšení sazeb v celkové výši 0,5–0,75 procentního bodu, než se pozastaví nad tím, aby zhodnotily dopad, jaký mají tato zvýšení na ekonomiku. Obchodníci očekávají, že centrální banka na příštím zasedání, které skončí 1. února, podle údajů CME Group schválí čtvrtbodové zvýšení. Aktuální ceny také naznačují možnost malého snížení sazeb do konce roku, přičemž sazba fondů se pohybuje v rozmezí 4,5 % až 4,75 %. Představitelé Fedu však opakovaně vyjadřovali pochybnosti o jakémkoli uvolnění politiky v roce 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací