13.12.2023

Investorský sentiment ohledně úrokových sazeb v eurozóně podle ekonomických zpravodajů nepředpokládá, že i přes výrazný pokles inflace v eurozóně by Evropská centrální banka (ECB) ještě do konce letošního roku 2023 snížila své úrokové sazby. Klíčová depozitní sazba banky je v současnosti na rekordním maximu ve výši 4 % ročně, a to po 10-ti po sobě jdoucích zvýšeních, která začala v červenci 2022 a poprvé od roku 2011, kdy tato zvýšení posunula úrokové sazby zpět do kladných hodnot. Tento investiční sentiment spolu s faktem posilujícího amerického dolaru (USD) tak snížil směnnou hodnotu eura (EUR).

 

 

V průběhu evropského středečního odpoledne dne 13.prosince letošního roku 2023, zhruba v čase 16:05 CET se tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu v poklesu vůči americkému dolaru (USD), coby světové rezervní měně a to ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,079 USD za EUR s dosavadním denním oslabením EUR o – 0,065 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného směnného kurzu v uvedeném dni a čase byla dosaženo za situace, kdy směnná hodnota USD mírněji posilovala a dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla hodnota USD na bodovém stavu dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, ve výši 103,91 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,04 % bodové hodnoty.

V eurozóně inflace za porovnávající období měsíce listopadu letošního roku 2023 podle nedávno zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu (EUROSTAT) se snížila na dvouleté minimum ve výši 2,4 % meziročně. V této souvislosti dle finančních stratégů investičních bank a analytiků makléřských společností lze předpokládat, že centrálním bankéřům v rámci jednání Rady guvernérů ECB tak vzniká prostor pro možné snížení úrokových sazeb v eurozóně. Nicméně ekonomičtí zpravodajové uvádějí v této věci, že představitelé ECB prozatím neposkytly jediný náznak o tom, že by se ještě letos v roce 2023 chystali snížit úrokové sazby.  Investoři, obchodníci a ostatní účastníci finančních trhů očekávají snížení úrokových sazeb až v průběhu prvního pololetí příštího roku 2024 a to s odhadem rozsahu snížení minimálně o 150 bazických bodů.

Analytici makléřských společností, ekonomové a ostatní finanční odborníci se domnívají, že Rada guvernérů ECB bude s největší pravděpodobností držet své karty u sebe: „Očekáváme, že ECB dodrží pokyny, že ponechání restriktivních sazeb po dostatečně dlouhou dobu přivede inflaci zpět k cíli včas.“, uvádějí tito odborníci. „Rizikem jsou nyní dřívější a větší škrty a ECB je schopnější oddělit se od Fedu,“ řekl Mark Wall, pozorovatel ECB z Deutsche Bank. Pokud jde o budoucnost, v březnu příštího roku 2024 proběhne nové kolo projekcí inflace a hospodářského růstu, které centrální bance poskytne více údajů, které podpoří její politický přístup závislý na datech a případně jí poskytnou prostor pro snížení sazeb. Tento týden by však hlavní změna politiky na závěr čtvrtečního zasedání ECB  dne 14.12.2023 mohla přijít v podobě posunu ve výhledu, konkrétně když ukončí reinvestice svého programu PEPP neboli Pandemic Emergency Purchase Programme, což  je flexibilní program nákupu dluhopisů zavedený během pandemie koronaviru. 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací