24.7.2023

Investoři a obchodníci komoditního trhu se zlatem nyní v počátku 30.týdne roku 2023 jsou v očekávání rozhodnutí centrální banky USA Federal Reserve System (FED) ohledně úrokových sazeb. Právě tento týden ve středu 26.7.2023 po tradičně dvoudenním zasedání Federálního výboru pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee) centrální banky Spojených států má dojít k oznámení o případném dalším zvýšení úrokových sazeb. Účastníci devizového trhu jsou totiž přesvědčení, že FOMC FED sazby zvýší a tento sentiment investorů posílil směnnou hodnotu amerického dolaru (USD).

 

 

 

Cena investičního zlata v porovnání s minulým týdnem sice poklesla, avšak spíše jen technicky a to zhruba jen v průměru o 15 USD na trojské unci a to právě na základě sílícího amerického doalru v souladu s tak zvaným inverzním pravidlem. Nicméně aktuálně v průběhu pondělního evropského poledne 24.července letošního roku 2023, zhruba v čase 12:12 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange centre) na hodnotě ve výši 1.967,50 USD za trojskou unci s dosavadním denním růstem o + 0,05 % své ceny. Hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) v uváděném dni a čase byla rovněž posilující o + 0,16 % bodové hodnoty dle tohoto indexu na stavu ve výši 101,24 USD bodů. Tento stav tak dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností tak momentálně neodpovídá charakteristice inverzního pravidla.

V současnosti tak finanční stratégové uvádějí, že aktuální cena zlata a jeho vztah k směnné hodnotě amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny spíše vychází z předpokladu tak zvané stabilní úrovně neb investoři a obchodníci vyčkávají na definitivní rozhodnutí centrálních bankéřů USA po skončení jednání FOMC FED. Finanční stratégové pak uvádějí, že centrální banka FED jasně signalizovala další zvyšování úrokových sazeb a jsou tak přesvědčeni, že ke zvyšování určitě dojde. Vzhledem k tomu, že zvýšení sazeb Fedu na červencovém zasedání je téměř jisté, „pozitivní výhled pro zlato se točí kolem nákupu centrálních bank za účelem řídit dlouhodobé ceny zlata,“ řekl Michael Langford, investiční ředitel společnosti Scorpion Minerals. Podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na stratégy investičních bank lze tak očekávat ze strany FOMC FED zvýšení ve výši 25 bazických bodů, čímž by se výše úrokových sazeb posunula na rozpětí od 5,25 do 5,50 % ročně.

Tento týden, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako třicátý v pořadí nebude jen ve znamení schůze centrálních bankéřů USA FOMC FED, ale také ještě dvou významných světových centrálních bank a to setkání centrálních bankéřů eurozóny v rámci řádné scháze Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB-Europen Central Bank) a  také v tomto týdnu proběhne zasedání japonských centrálních bankéřů z Bank of Japan (BoJ). Trh se zaměří na to, co o budoucnosti říkají předseda Fedu Jerome Powell a prezidentka ECB Christine Lagardeová, uvádějí finanční analytici. Zlato je vysoce citlivé na rostoucí úrokové sazby, protože zvyšují alternativní náklady na držení nevýnosných drahých kovů, uvádějí tito odborníci. ″Úroveň vnímané holubičí nebo jiné holubičí hantýrky ze strany Fedu pravděpodobně bude mít velké slovo v tom, zda se drahý kov v dohledné době znovu posune k úrovni 2 000 dolarů,” řekl Tim Waterer, hlavní tržní analytik KCM Trade.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací